Wykonanie
Tym deserem postanowiłam zakończyć w tym roku sezon
truskawkowy. Mnie zachwycił: smakuje trochę jak
lody truskawkowe z
lodami waniliowymi. Wam również powinien się spodobać, bo bardzo łatwo się go przygotowuje.
Składniki na blaszkę 8 x 28 cm :250 g.
serka mascarpone220 g.
herbatników typu petitkiok. 0,7 kg.
truskawek2-3 łyżki
cukru pudru1
kisiel truskawkowy (z
cukrem lub bez)1 łyżka
masłaPrzygotowanie :Umyte i obrane z szypułek
truskawki miksuję z
cukrem pudrem na gładką masę, podgrzewam na małym ogniu, W międzyczasie mieszam
kisiel z 2-3 łyżkami
wody (tyle tylko, by dał się w niej rozprowadzić), dolewam do
truskawek i dalej podgrzewając energicznie mieszam, aż do zgęstnienia. Dodaję
masło, mieszam do jego rozpuszczenia, po czym lekko studzę masę. Blaszkę wykładam dokładnie folią do żywności. Na jej dnie układam warstwę
herbatników, a na nią wykładam kilka łyżek masy truskawkowej. Przykrywam ją
herbatnikami i tak aż do wyczerpania masy - ostatnią warstwą mają być
herbatniki.
Serek mascarpone ucieram z łyżką
cukru pudru, wykładam na
herbatniki i dokładnie wygładzam. Szczelnie zakrywam blaszkę i wstawiam najlepiej na całą noc do lodówki.Przepis autorski.