Wykonanie
Kremowy, aksamitny, odświeżający i tak prosty deser :) Tak naprawdę składa się z
trzech składników, nic tu nie trzeba piec ani gotować. Wystarczy łyżka do pomieszania i odrobina cierpliwości, bo trzeba dać temu cudu czas na schłodzenie. Ten deser jest wymarzony na
truskawkowy sezon, więc korzystajmy,
póki truskawki są tak słodkie i pyszne.
Składniki :500 g.
serka mascarpone20-25 słodkich, dojrzałych
truskawek20-25
herbatników1
laska wanilii2 łyżki
cukru pudruPrzygotowanie :Dokładnie umyte i osuszone
truskawki przecinam na pół.
Serek mascarpone ucieram z
cukrem pudrem i ziarenkami
wanilii.
Herbatniki siekam nożem na drobne kawałki.Niewielką miseczkę (z płaskim dnem) wykładam folią spożywczą, na dnie układam warstwę
truskawek. Na
truskawki wykładam 1/3
serka, a następnie połowę pokruszonych
herbatników. Te przykrywam kolejną porcją
serka, na nie wykładam połówki
truskawek, przykrywam je pozostałym
serkiem. Ostatnią warstwę stanowią
herbatniki. Szczelnie zawijam miseczkę, wstawiam deser na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmuję deser, odwracając miseczkę do góry dnem, zdejmuję folię przed pokrojeniem.Przepis autorski.