Wykonanie

Zimą jemy bardzo dużo
kiszonej kapusty, najczęściej pod postacią surówki. Czasem jednak ku uciesze
męża, przygotowuję zasmażaną
kapustę kiszoną. Wspaniale smakuje nie tylko z tradycyjnym kotletem
schabowym, jest rewelacyjnym zimowym dodatkiem do pieczeni, gulaszu i
golonki. Wersja z dodatkiem
grzybów i
boczku świetnie smakuje z kluskami i kopytkami. Nie siekam
kapusty ponieważ używam swojskiej i nie wymaga krojenia. Dodaję
majeranek, jeśli wolisz dodaj
kminek. Nie lubię dodawać
mąki do zagęszczania, ale tu dodatek 1 łyżki czyni
kapustę bardzo aksamitną. Warto zrobić jej nieco więcej, bo im starsza tym smaczniejsza.

Składniki:0.75 dkg - 1 kg
kapusty1
cebula1 łyżka
mąki2 łyżki
smalcupieprz1/2 łyżeczki
cukrumajeranek lub
kminekWykonanie:
kapustę podlać do 3/4 wysokości
wodą, dodać
listek laurowy,
ziele angielskie i gotować około 40 minut do miękkości
cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na tłuszczu, dodać pod koniec 1 łyżkę
mąki i zasmażyć razem. Podlać niewielką ilością przestudzonej
wody z gotowania
kapusty, wymieszać z
kapustą i zagotowaćdoprawić do smaku
pieprzem i
cukrem. Przed podaniem usunąć
listek laurowy i
ziele angielskiepodawać do
wieprzowej pieczeni,
golonki,
kiełbasy lub kotleta
schabowegoŻYCZĘ SMACZNEGO!