ßßß Cookit - przepis na Kapusta kiszona zasmażana

Kapusta kiszona zasmażana

nazwa

Wykonanie

Zimą jemy bardzo dużo kiszonej kapusty, najczęściej pod postacią surówki. Czasem jednak ku uciesze męża, przygotowuję zasmażaną kapustę kiszoną. Wspaniale smakuje nie tylko z tradycyjnym kotletem schabowym, jest rewelacyjnym zimowym dodatkiem do pieczeni, gulaszu i golonki. Wersja z dodatkiem grzybów i boczku świetnie smakuje z kluskami i kopytkami. Nie siekam kapusty ponieważ używam swojskiej i nie wymaga krojenia. Dodaję majeranek, jeśli wolisz dodaj kminek. Nie lubię dodawać mąki do zagęszczania, ale tu dodatek 1 łyżki czyni kapustę bardzo aksamitną. Warto zrobić jej nieco więcej, bo im starsza tym smaczniejsza.
Składniki:
0.75 dkg - 1 kg kapusty
1 cebula
1 łyżka mąki
2 łyżki smalcu
pieprz
1/2 łyżeczki cukru
majeranek lub kminek
Wykonanie:
kapustę podlać do 3/4 wysokości wodą, dodać listek laurowy, ziele angielskie i gotować około 40 minut do miękkości
cebulę pokroić w kostkę, zrumienić na tłuszczu, dodać pod koniec 1 łyżkę mąki i zasmażyć razem. Podlać niewielką ilością przestudzonej wody z gotowania kapusty, wymieszać z kapustą i zagotować
doprawić do smaku pieprzem i cukrem. Przed podaniem usunąć listek laurowy i ziele angielskie
podawać do wieprzowej pieczeni, golonki, kiełbasy lub kotleta schabowego
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2015/02/kapusta-kiszona-zasmazana.html