ßßß Cookit - przepis na Schab duszony w sosie śmietanowo-chrzanowym

Schab duszony w sosie śmietanowo-chrzanowym

nazwa

Wykonanie

Szybki, dietetyczny obiad ze schabem w zimowych klimatach, bo całe mięso spowite jest w bieli. Schabowi towarzyszy pyszny, aromatyczny sos śmietanowo-chrzanowy. Przygotowanie tego dania nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności i wyszukanych składników, a zadowoli podniebienie niejednego smakosza. Prosto i pysznie. Zapraszam do przepisu.
Składniki:
4 spore plastry schabu
150 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz z młynka
150 ml gęstej śmietany 20% (u mnie Schmand)
2-3 łyżki chrzanu
1 listek laurowy
2 łyżki mąki
masło ghee do smażenia
Wykonanie:
schab pokroić w 2- cm plastry. Pod folią lekko rozbić tłuczkiem. Posolić i oprószyć pieprzem. Obtoczyć w mące i zrumienić na rozgrzanym maśle z obu stron
zrumienione mięso podlać bulionem warzywnym, dodać listek laurowy, ziarenka ziela angielskiego, przykryć pokrywką i dusić do miękkości około 30-40 minut
gdy mięso jest miękkie dodać do bulionu śmietanę z chrzanem i dokładnie wymieszać. Ilość chrzanu dostosować do własnych preferencji smakowych
podałam z puree ziemniaczanym i jabłkami w majeranku z żurawiną. Przepis tutaj .
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/11/schab-duszony-sosie-smietanowo.html