ßßß Cookit - przepis na Orkiszowy chleb z marchewką i czarnym sezamem

Orkiszowy chleb z marchewką i czarnym sezamem

nazwa

Wykonanie

Od dawna już jemy chleb tylko z własnego wypieku. Chleb piekę przeciętnie dwa razy w tygodniu. Ostatnimi czasy głównymi składnikami moich chlebów jest mąka orkiszowa w różnych konfiguracjach, a niewielki dodatek mąki żytniej zawsze wydatnie przedłuża jego świeżość. Ponieważ mąka żytnia, aczkolwiek bardzo zdrowa do lekkostrawnych nie należy, w dzisiejszym chlebku zastąpiła ją marchewka. Lekkostrawna i zdrowa. Dodana w wyważonej ilości nie nadaje chlebowi zbytniej słodyczy, także pieczywo z jej dodatkiem świetnie smakuje również z wytrawnymi dodatkami, a chleb z nią upieczony zachowuje świeżość przez wiele dni. Bardzo polecam
Składniki na dużą keksówkę:
250 g surowej marchewki/2 szt.
250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
300 g mąki orkiszowej 630
2 płaskie łyżeczki soli
320 ml wody
200 g żytniego zakwasu
1 łyżeczka drożdży instant
Wykonanie:
wieczorem, poprzedzającym pieczenie chleba przygotować zakwas. Chleb upiekłam na zakwasie dwustopniowym tzn. dwukrotnie dokarmianym
odważyć suche składniki. Zakwas umieścić w misie robota, dodać odważone suche składniki, sól, suche drożdże i wodę. Drożdże można oczywiście pominać, wtedy jednak należy liczyć się z wydłużonym czasem wyrastania ciasta chlebowego. Wyrabiać na 2 predkości, aż do ukazania się siatki glutenowej w międzyczasie obrać marchewki i zetrzeć na małych oczkach tarki. Maksymalnie odcisnać sok. Używam do tego celu kuchennej pieluchy tetrowej. Sok oczywiście wypić
porcjami do pracującego robota dodawać marchewkę. Dokładnie wymieszać z ciastem
ciasto chlebowe wyłożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Wygładzić wilgotną dłonią i przykryc naoliwiona folią spożywczą. Odstawic w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
piekarnik nagrzać do 240`
wyrośnięty chleb posmarowć wodą i posypać czarnym sezamem
włożyć do naparowanego piekarnika i piec 15 minut w 240`C, następnie temperaturę zmniejszyć do 210`C i piec kolejne 30 minut. Upieczony chleb postukany od spodu powinien wydać głuchy odgłos
studzić na kratce
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/10/orkiszowy-chleb-z-marchewka-i-czarnym.html