Wykonanie
Rösti to kartoflana specjalność niemiecko- szwajcarskiej kuchni. Minimalizm kulinarny w najczystszej postaci. Jedynym składnikiem jest tutaj tarty
ziemniak, bez dodatku
jajek i
mąki, wiąże go jedynie
skrobia pochodząca z
ziemniaka. W swojej prostocie zaskakuje wspaniałym smakiem i niebywalą chrupkością. A...są tutaj dwie szkoły. Szwajcarska skłania się ku plackom tartym z
ziemniaków ugotowanych w mundurkach, niemiecka natomiast preferuje placki z tartych, ale surowych
ziemniaków. Klasyczne rösti jest dość dużym, grubym i jednym plackiem. Często towarzyszy daniom mięsnym z sosami.Mojego placka upiekłam wg wskazówek
Tima Mälzera (Zobacz filmik). Zrobiłam je jednak w większej ilości, a zatem są mniejsze oraz podałam z
jogurtem i
cukrem tak jak lubimy najbardziej. Niemcy najczęściej jedzą rösti i placki ziemniaczane z
musem jabłkowym.Składniki:
ziemniaki (najlepiej mączysta odmiana) w dowolnej ilości
sól,
pieprz z młynkagałka muszkatałowa
olej do smażenia, a najlepiej
smalecWykonanie:
ziemniaki obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Przyprawić
solą,
pieprzem i
gałką muszkatałową. Odstawić na 3-4 minuty by puściły sokmasę kartoflaną mocno odcisnąć z
wody w dłoniach i uformowany placek ułożyć na patelni z mocno rozgrzanym tłuszczem. Brzegi placka uformować
łopatką i lekko docisnąć. Piec na średnim ogniu 10-12 minut do zrumienienia. Ponieważ placek jest gruby, piecze się dłużej i ważne jest, by do pieczenia nie żałować tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkamiŻYCZĘ SMACZNEGO !