ßßß Cookit - przepis na RÖSTI - super chrupiące placki

RÖSTI - super chrupiące placki

nazwa

Wykonanie

Rösti to kartoflana specjalność niemiecko- szwajcarskiej kuchni. Minimalizm kulinarny w najczystszej postaci. Jedynym składnikiem jest tutaj tarty ziemniak, bez dodatku jajek i mąki, wiąże go jedynie skrobia pochodząca z ziemniaka. W swojej prostocie zaskakuje wspaniałym smakiem i niebywalą chrupkością. A...są tutaj dwie szkoły. Szwajcarska skłania się ku plackom tartym z ziemniaków ugotowanych w mundurkach, niemiecka natomiast preferuje placki z tartych, ale surowych ziemniaków. Klasyczne rösti jest dość dużym, grubym i jednym plackiem. Często towarzyszy daniom mięsnym z sosami.
Mojego placka upiekłam wg wskazówek Tima Mälzera (Zobacz filmik). Zrobiłam je jednak w większej ilości, a zatem są mniejsze oraz podałam z jogurtem i cukrem tak jak lubimy najbardziej. Niemcy najczęściej jedzą rösti i placki ziemniaczane z musem jabłkowym.
Składniki:
ziemniaki (najlepiej mączysta odmiana) w dowolnej ilości
sól, pieprz z młynka
gałka muszkatałowa
olej do smażenia, a najlepiej smalec
Wykonanie:
ziemniaki obrać, zetrzeć na grubych oczkach tarki. Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatałową. Odstawić na 3-4 minuty by puściły sok
masę kartoflaną mocno odcisnąć z wody w dłoniach i uformowany placek ułożyć na patelni z mocno rozgrzanym tłuszczem. Brzegi placka uformować łopatką i lekko docisnąć. Piec na średnim ogniu 10-12 minut do zrumienienia. Ponieważ placek jest gruby, piecze się dłużej i ważne jest, by do pieczenia nie żałować tłuszczu. Podawać z ulubionymi dodatkami
ŻYCZĘ SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/08/rosti-super-chrupiace-placki.html