ßßß Cookit - przepis na Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką

Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką

nazwa

Wykonanie

Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu, z chrupiącą skórką, to nieodzowny dodatek do tradycyjnego angielskiego świątecznego obiadu. W okresie przedświątecznym, w każdym supermarkecie wystawione są setki słoiczków z gęsim smalcem (goose fat). Gęsi smalec, w smaku jest podobny do domowego "smalczyku" wytopionego ze słoniny. A ziemniaki pieczone w takim tłuszczu? Palce lizać! Chrupiąca skórka i pyszne mączyste wnętrze w najlepszym ziemniaczanym wydaniu. Dla mnie, miłośniczki wszelkich ziemniaczanych potraw to prawdziwa delicja. Nie tylko na święta.
1 kg dobrych ziemniaków
2 łyżki gęsiego tłuszczu lub oleju
2 liście laurowe
sól i pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Gotujemy ok kilku minut w garnku z osoloną wodą. Odcedzamy i pozostawiamy do odparowania. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 st C. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy żaroodporne naczynie z 2 łyżkami tłuszczu. Rozgrzewamy tłuszcz ok 5-10 minut, po tym czasie delikatnie wkładamy do niego odparowane ziemniaki i liście laurowe. Doprawiamy pieprzem i mieszamy tak, aby ziemniaki były obtoczone warstewką tłuszczu. Pieczemy w piekarniku ok godziny, odwracając ziemniaki w połowie pieczenia.
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2014/01/pieczone-ziemniaki-z-chrupiaca-skorka.html