Wykonanie
Ziemniaki pieczone w gęsim tłuszczu, z chrupiącą skórką, to nieodzowny dodatek do tradycyjnego angielskiego świątecznego obiadu. W okresie przedświątecznym, w każdym supermarkecie wystawione są setki słoiczków z gęsim
smalcem (goose fat). Gęsi
smalec, w smaku jest podobny do domowego "smalczyku" wytopionego ze
słoniny. A
ziemniaki pieczone w takim tłuszczu? Palce lizać! Chrupiąca skórka i pyszne mączyste wnętrze w najlepszym ziemniaczanym wydaniu. Dla mnie, miłośniczki wszelkich ziemniaczanych potraw to prawdziwa delicja. Nie tylko na święta.
1 kg dobrych
ziemniaków2 łyżki gęsiego tłuszczu lub
oleju2
liście laurowesól i
pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Gotujemy ok kilku minut w garnku z osoloną
wodą. Odcedzamy i pozostawiamy do odparowania. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200 st C. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy żaroodporne naczynie z 2 łyżkami tłuszczu. Rozgrzewamy tłuszcz ok 5-10 minut, po tym czasie delikatnie wkładamy do niego odparowane
ziemniaki i
liście laurowe. Doprawiamy
pieprzem i mieszamy tak, aby
ziemniaki były obtoczone warstewką tłuszczu. Pieczemy w piekarniku ok godziny, odwracając
ziemniaki w połowie pieczenia.