Wykonanie
Moim dzieciakom zachciało się
chipsów, ale, że pogoda nie dopisywała przez kilka dni, ciągłe padało i padało i nikt nie miał ochoty moknąć na spacerze:)
Doszłam do wniosku, że obiorę
ziemniaki, pokroję w plasterki i po prostu usmażę w głębokim tłuszczu. I tak oto zrobiłam
chipsy:)Proste, szybkie i dzieci miały frajdę większą niż przy frytkach:D
Składniki:1 kg
ziemniakówsólpieprzprzyprawa do kurczakaolejWykonanie.
Ziemniaki obieram, myję i kroję, a właściwie użyłam tarczy do krojenia w grubsze plastry i malaksera:)
Przekładam do salaterki i obficie posypuję
pieprzem (jeśli lubicie pikantne) i
przyprawą do kurczaka.
Olej mocno rozgrzewam, wrzucam niewielkie porcje plasterków ziemniaczanych i smażę na złoty kolor. Wyjmuję za pomocą łyżki cedzakowej i osączam na sicie lub na ręczniku papierowym. Posypuję
solą do smaku i podaję:)
SMACZNEGO!