Wykonanie
Konfitury -
owoce usmażone w gęstym
syropie - to wielka specjalność kuchni staropolskiej.
Konfitury otrzymuje się przez gotowanie w gęstym
syropie całych
owoców lub dużych ich kawałków.
Owoce w
konfiturze są przejrzyste i nie wymagają pasteryzowania. Gotowanie
konfitur ma na celu przesycenie owocow
cukrem w taki sposób, by sie nie rozpadły. Dlatego należy gotować je powoli, z przerwami, a zawartością garnka potrząsać zamiast mieszać łyżką. Gotować w płaskim, szerokim garnku, z którego
woda szybciej odparuje. Warto pamiętać, że zamiast
wody można użyć soku. W dobrze ugotowanej
konfiturze owoce nie wypływają ku górze, są szkliste i pozostają zawieszone w
syropie.Słoiczki kwaskowatych wisienek zatopionych w gęstym, słodkim
syropie będą w zimie prawdziwym rarytasem w każdej spiżarni. Amatorów na te kwaśne kulki na surowo nie znajdziemy zbyt wielu, ale na
konfiturę jako dodatek do naleśników, gofrów, ciast i deserów znajdzie się już znacznie więcej.Dałam dużo mniej
cukru niż nakazuje tradycja, bo powinno się wziąć na 1 kg
owoców - 1 kg
cukru.
Konfitura z nieco mniejszą ilością
cukru jest równie udana i ani tak bardzo, bardzo słodka.Składniki :
1,5 kg
wiśni0,75 dkg
cukrusok z 1/2
cytrynyPrzygotowanie
konfitury: na
konfiturę wybrać bardzo dojrzałe
owoce.
Wiśnie umyć, odszypułkować i pozbawić
owoce pestek. Ręcznie, np.przy pomocy agrafki bądź specjalnym urządzeniem do usuwania pestek. Powstały sok zachowaćwydrylowane
wiśnie zasypać 500 g
cukru i pozostawić na 2 - 3 godziny, by puściły sokcały sok zlać do szerokiego, płaskiego rondla i zagotować, następnie do gorącego
syropu dodać
wiśnie i resztę
cukru. Zagotować, zmniejszyć ogień i rozpocząć smażenie
konfitur. Nie dolewać
wody, nie mieszać łyżką, tylko potrząsać garnkiem. Zbierać tworzącą się pianę. Smażyć z przerwami, najlepiej przez 2 dni, aż
konfitura zgęstnieje. Smażyłam 3
razy dziennie po około 30 minut przez 2 dni. Pod koniec smażenia dodać sok wyciśnięty z
cytrynywyparzyć słoiczki i nakrętkinapełnić słoiki gorącą
konfiturą. Przed zakręceniem dokładnie wytrzeć do sucha brzeg słoika i nakrętkę. Zakręcić. Odstawić do góry dnem, aż do wystudzeniaUDANYCH
PRZETWORÓW !