Wykonanie
Frużelina to idealny dodatek do ciast,
tortów, gofrów czy naleśników. Można ją przygotować z różnych
owoców, ale ta wiśniowa jest moją ulubioną. Czasem wyjadam ją prosto ze słoiczka :) Zapraszam!
SKŁADNIKI:500 g wydrylowanych
wiśni2-3 łyżki
cukru1 łyżka
mąki ziemniaczanejopcjonalnie: sok z 1/2
cytrynyPRZYGOTOWANIE:Wydrylowane
wiśnie umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu przez 10 min aż puszczą sok (co jakiś czas potrząsając, nie mieszamy by się nie rozpadły). Dodać
cukier oraz
sok z cytryny, zagotować. Odlać pół szklanki powstałego soku i gdy lekko przestygnie wymieszać go z
mąką ziemniaczaną. Miksturę przelać do garnka z
wiśniami i zagotować. Zestawić z ognia i gdy wystygnie jest gotowa do spożycia.Frużelinę można pasteryzować w słoiczkach na zimę.