ßßß Cookit - przepis na Frużelina wiśniowa

Frużelina wiśniowa

nazwa

Wykonanie

Frużelina to idealny dodatek do ciast, tortów, gofrów czy naleśników. Można ją przygotować z różnych owoców, ale ta wiśniowa jest moją ulubioną. Czasem wyjadam ją prosto ze słoiczka :) Zapraszam!
SKŁADNIKI:
500 g wydrylowanych wiśni
2-3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
opcjonalnie: sok z 1/2 cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Wydrylowane wiśnie umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu przez 10 min aż puszczą sok (co jakiś czas potrząsając, nie mieszamy by się nie rozpadły). Dodać cukier oraz sok z cytryny, zagotować. Odlać pół szklanki powstałego soku i gdy lekko przestygnie wymieszać go z mąką ziemniaczaną. Miksturę przelać do garnka z wiśniami i zagotować. Zestawić z ognia i gdy wystygnie jest gotowa do spożycia.
Frużelinę można pasteryzować w słoiczkach na zimę.
Źródło:http://kulinarnaja.blogspot.com/2015/08/fruzelina-wisniowa.html