Wykonanie
Zrobiłam jeszcze
dżem wiśniowy,
wiśni pełno więc trzeba korzystać. I kilka słoików więcej do kolekcji na zimę. Robiąc
dżem wiśniowy mamy jeszcze jedną korzyść -
sok wiśniowy, który wypiliśmy z
wodą i kostkami
lodu. Robiłam
dżem wiśniowy metodą tradycyjną, gotowałam go przez trzy dni po 1,5 - 2 godziny dziennie. Możemy także zrobić go w jeden dzień gotując tak długo, aż zgęstnieje.Zapraszam po słoiczek :-)Składniki:- 4 kg
wiśni - waga przed wydrylowaniem- 1 - 1,5 kg
cukru- sok z 1
cytrynyWykonanie:
Wiśnie drylujemy i zasypujemy na 2 godziny
cukrem - dajemy 500 g. Następnie stawiamy na gazie i gotujemy 2 godziny. Odstawiamy na kolejny dzień. Dosypujemy resztę
cukru i
sok z cytryny i ponownie gotujemy. Odlewamy sok i robimy z niego lemoniadę do picia, nie cały, ale musimy troszkę odlać. Odstawiamy. Kolejny dzień tak samo gotujemy, aż usyska odpowiednią gestość.Gorący
dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i ustawiamy na chwilę do góry dnem. Przenosimy do spiżarni.
Dżem możemy także zrobić w jeden dzień, gotujemy tak długo, aż zgęstnieje. Możemy dać oczywiście więcej
cukru, jednak nie potrzeba więcej niż 500 g na kilogram.Smacznego :-)