ßßß Cookit - przepis na Gotowanie kukurydzy.Jakie wartości skrywa kukurydza?

Gotowanie kukurydzy.Jakie wartości skrywa kukurydza?

nazwa

Składniki

Wykonanie

Wcześniej niż zwykle można kupić cudowne, żółciutkie kolby kukurydzy. Gotowana kukurydza to szybka, smaczna i bardzo zdrowa przekąska. Latem, gdy na dworze gorąco i apetyt słabnie warto podać wtedy coś lekkiego i szybkiego do zrobienia. Co prawda gorące dni lata już za nami, ale sezon na kukurydzę w pełni. Młodziutka, gotowana kolba kukurydzy z masełkiem i odrobiną soli, to jest właśnie to - u nas już od kilku dni zastępuje kolacje.
JAK PRAWIDŁOWO UGOTOWAĆ KUKURYDZĘ ?
Wszyscy wiedzą ? No... nie bardzo. W wielu wpisach internetowych czytam, by do gotowania dodać sól. A to jest jedyna rzecz, której właśnie nie należy dodawać do gotowania, bo kukurydza nie zmięknie należycie. Albo dodatek cukru, tylko po co ? Wszystkie odmiany jadalne to kukurydza cukrowa już ani tak bardzo słodka, gdy gotujesz ją bez cukru. Uważam dodatek cukru za naprawdę zbędny.
Kukurydzę obrać z wierzchnich liści i białych włosów, umyć i włożyć do płaskiego szerokiego rondla, zalać wodą. Gotować około 12-15 minut. Wody nie solić.
Musisz wiedzieć, że im dłużej ją gotujesz tym będzie twardsza, dlatego lepiej nie przekraczać czasu gotowania.
Kukurydze podawać w całych kolbach zawiniętą w serwetkę, by nie stygła lub pokrojoną na mniejsze kawałki ufiksowane na szpadkach. Na stole postawić masło i sól. Smacznego!
DLACZEGO WARTO JEŚĆ KUKURYDZĘ ?
Kukurydza jest atrakcyjna ze względu na dużą wartość odżywczą. Jest przysmakiem obu Ameryk, a uznanie zdobyła na całym świecie nie tylko ze względu na walory smakowe, ale właśnie za wartości odżywcze. Obok pszenicy i ryżu jest najpopularniejszą rośliną uprawną na świecie. Jeden jej "klos" może ważyć nawet 40 dkg. Jest rośliną jednoroczną i należy do zbóż. Pochodzi z Meksyku. Największymi jej producentami są Stany Zjednoczone, Chiny i Brazylia, a w Europie Francja i Węgry.
100 g świeżej kukurydzy dostarcza 110 kcal. Kukurydza ma 60-70% skrobii, sporo błonnika, witamin z grupy B, a także D, E i K, oraz prowitaminę A i niewiele witaminy C. Jest dobrym źródłem składników mineralnych: potasu, sodu, wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, manganu, fosforu, cynku, jodu i selenu, zawiera także niewielkie ilości bromu i kobaltu
selen wraz z witaminą E i beta-karotenem broni nas przed działaniem wolnych rodników, zwiększa odporność organizmu i przedłuża młodość
dwa silne antyoksydanty: luteina i zeaksantyna pomagają chronić plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniem
nie zawiera glutenu, dlatego mąkę kukurydzianą mogą jadać osoby będące na diecie bezglutenowej
jest lekkostrawna, poprawia trawienie
obniża poziom cholesterolu
wzmacnia serce, żołądek i nerki, wspiera dziąsła i zęby
działa wychładzająco i moczopędnie
świeża kukurydza zawiera wiecej witamin i enzymów niż suszone ziarno
Warto zatem wykorzystać ogromny potencjał jaki niesie ze sobą kukurydza w celu zwiększenia różnorodności naszej diety.
Jada się ją w postaci płatków śniadaniowych, kasz i mąki kukurydzianej. Nasiona mogą być spożywane po ugotowniu lub uprażeniu - wszyscy znają popcorn. Wykorzystywana jest do produkcji mrożonek i konserw. Z kukurydzy pozyskuje się także olej kukurydziany.
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/08/gotowanie-kukurydzyjakie-wartosci.html