Wykonanie
Wcześniej niż zwykle można kupić cudowne, żółciutkie
kolby kukurydzy. Gotowana
kukurydza to szybka, smaczna i bardzo zdrowa przekąska. Latem, gdy na dworze gorąco i apetyt słabnie warto podać wtedy coś lekkiego i szybkiego do zrobienia. Co prawda gorące dni lata już za nami, ale sezon na
kukurydzę w pełni. Młodziutka, gotowana kolba
kukurydzy z
masełkiem i odrobiną
soli, to jest właśnie to - u nas już od kilku dni zastępuje kolacje.JAK PRAWIDŁOWO UGOTOWAĆ
KUKURYDZĘ ?
Wszyscy wiedzą ? No... nie bardzo. W wielu wpisach internetowych czytam, by do gotowania dodać
sól. A to jest jedyna rzecz, której właśnie nie należy dodawać do gotowania, bo
kukurydza nie zmięknie należycie. Albo dodatek
cukru, tylko po co ? Wszystkie odmiany jadalne to
kukurydza cukrowa już ani tak bardzo słodka, gdy gotujesz ją bez
cukru. Uważam dodatek
cukru za naprawdę zbędny.
Kukurydzę obrać z wierzchnich liści i białych włosów, umyć i włożyć do płaskiego szerokiego rondla, zalać
wodą. Gotować około 12-15 minut.
Wody nie solić.Musisz wiedzieć, że im dłużej ją gotujesz tym będzie twardsza, dlatego lepiej nie przekraczać czasu gotowania.
Kukurydze podawać w całych kolbach zawiniętą w serwetkę, by nie stygła lub pokrojoną na mniejsze kawałki ufiksowane na szpadkach. Na
stole postawić
masło i
sól. Smacznego!DLACZEGO WARTO JEŚĆ
KUKURYDZĘ ?
Kukurydza jest atrakcyjna ze względu na dużą wartość odżywczą. Jest przysmakiem obu Ameryk, a uznanie zdobyła na całym świecie nie tylko ze względu na walory smakowe, ale właśnie za wartości odżywcze. Obok pszenicy i
ryżu jest najpopularniejszą rośliną uprawną na świecie. Jeden jej "klos" może ważyć nawet 40 dkg. Jest rośliną jednoroczną i należy do zbóż. Pochodzi z Meksyku. Największymi jej producentami są Stany Zjednoczone, Chiny i
Brazylia, a w Europie Francja i Węgry.
100 g świeżej
kukurydzy dostarcza 110 kcal.
Kukurydza ma 60-70%
skrobii, sporo błonnika, witamin z grupy B, a także D, E i K, oraz prowitaminę A i niewiele witaminy C. Jest dobrym źródłem składników mineralnych: potasu,
sodu, wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, manganu, fosforu, cynku,
jodu i selenu, zawiera także niewielkie ilości bromu i kobaltuselen wraz z witaminą E i beta-karotenem broni nas przed działaniem wolnych rodników, zwiększa odporność organizmu i przedłuża młodośćdwa silne antyoksydanty: luteina i zeaksantyna pomagają chronić plamkę żółtą oka przed zwyrodnieniemnie zawiera glutenu, dlatego
mąkę kukurydzianą mogą jadać osoby będące na diecie bezglutenowejjest lekkostrawna, poprawia trawienieobniża poziom cholesteroluwzmacnia
serce, żołądek i nerki, wspiera dziąsła i zębydziała wychładzająco i moczopędnieświeża
kukurydza zawiera wiecej witamin i enzymów niż suszone ziarnoWarto zatem wykorzystać ogromny potencjał jaki niesie ze sobą
kukurydza w celu zwiększenia różnorodności naszej diety.
Jada się ją w postaci
płatków śniadaniowych,
kasz i
mąki kukurydzianej. Nasiona mogą być spożywane po ugotowniu lub uprażeniu - wszyscy znają popcorn. Wykorzystywana jest do produkcji mrożonek i konserw. Z
kukurydzy pozyskuje się także
olej kukurydziany.