ßßß Cookit - przepis na Sernik daktylowo-chałwowy bez jajek i cukru

Sernik daktylowo-chałwowy bez jajek i cukru

nazwa

Wykonanie

Rewelacyjny sernik, ba...podwójnie rewelacyjny, bo niezwykle smaczny, zdrowy jak żaden inny i upieczony bez dodatku jajek oraz całkowicie bez cukru i dodatku jakiegokolwiek innego słodzika. Pomysł narodził się po wyprodukowaniu przeze mnie pasty daktylowo-chałwowej.
Pasta była tak słodziutka, tak niesamowicie chałwowa i tak pyszna, że nie mogłam się od niej oderwać. Najchętniej dodawałabym ją do wszystkiego. W międzyczasie natknęłam sią na notkę, iż 1 łyżka tahini może zastąpić 1 jajko w wypiekach. Okazuję się, że niby dwa niezbędne składniki każdego wypieku, a można spokojnie je wyeliminować. Trudniej, o wiele trudniej wyrzec się słodkości. Jednak tym serniczkiem możesz delektować się bez wyrzutów sumienia. Słodkość daktyli dodatkowo obniża poziom cukru we krwi. Więcej o daktylach tutaj : klik . Jak smakuje ? Jest niezwykle subtelny w smaku, kremowy, słodziutki, o delikatnym posmaku chałwy. Idealną kremowość sernika przełamuje chrupiący orzechowy spód. Zapraszam zatem do przepisu. A...sernik upiekłam w foremce o przekroju 20 cm.
Składniki na spód sernika:
130-150 g mielonych orzechów laskowych
6-8 daktyli
Skladniki na mase serową:
1/2 kg sera z wiaderka
250 g daktyli + 250 ml wody lub mleka kokosowego
4 łyżki pasty tahini
1/2 puszki mleka kokosowego - tylko biała tłusta część z góry
3 łyżki mączki kukurydzianej (ziemniaczanej)
1 łyżka esencji waniliowej-domowej
Polewa czekoladowa:
3 łyżki kakao
3 łyżki wody
1 czubata łyżka masła
dodatkowo : 2 -3 łyżki krokantu z orzechów laskowych do wykończenia boków
Wykonaniie:
przygotowanie masy daktylowej. Daktyle dobrze umyć i zalać w miseczce 1 szklanką gorącej wody. Odstawić do napęcznienia. Czas pęcznienia jest oczywiście uzależniony od stopnia wysuszenia daktyli. Moje byly dość miękkie, dlatego zalałam goracą wodą i odstawiłam na 1 godzinę. Można zalać zimną wodą i odstawić na noc.
przygotowanie foremki: spód wyłożyć papierem do piecznia, a bok foremki wysmarować masłem
orzechy wsypać do blendera, dodać garstkę daktyli. Zmiksować. Gdy masa zacznie się lepić, tzn. ma już odpowiednią konsystencję. Wylepić nią dokładnie dno tortownicy
namoczone daktyle wraz z wodą z moczenia zblendowac na gładką masę. Jeśli wydaje Ci się, że wody jest ciut za dużo nie dodawaj całości na raz. Dolać zawsze można, gdyby masa była za gęsta
ser wymieszać z masą daktylową, tahini i mlekiem kokosowym przy pomocy miksera. Dodać mączkę kukurydzianą przesianą przez sitko i esencję waniliową
masę serową wyłożyć na przygotowany spód
piec w temperaturze 140-150°C 1 godzinę
studzić na kratce
przygotować polewę czekoladową. Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i mieszając malutką trzepaczką balonową doprowadzić do wrzenia. Zagotować. Gdyby była za gęsta dodać odrobinę więcej wody
wystudzony sernik posmarować polewą czekoladową, boki syropem z agawy i obsypać krokantem orzechowym. Przed podaniem schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc.
SMACZNEGO !
Źródło:http://frosch.blogspot.com/2014/03/sernik-daktylowo-chalwowy-bez-jajek-i.html