ßßß Cookit - przepis na Krem orzechowo-czekoladowy

Krem orzechowo-czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Dla wszystkich wielbicieli orzechów i czekolady. Czteroskładnikowy, prosty w wykonaniu krem. Na kanapki czy też jako przekąska do wafelka do kawy :)
Oryginalny przepis pochodzi z książki Marty Dymek "Jadłonomia", zamieniłam orzechy laskowe na arachidowe (podejrzewam, że z każdymi innymi tez wyjdzie) i mleko roślinne na zwykłe.
Składniki na niewielki słoiczek:
1/4 szklanka daktyli
100g orzechów laskowych
2 łyżki kakao
1/4-1/3 szklanki mleka
Daktyle namoczyć 30 minut w gorącej wodzie.
Orzechy prażyć kilka minut na suchej patelni. Wrzucić je do blendera (mały kielich), dodać kakao i zmiksować na proszek. Dodać odcedzone daktyle i zmiksować. Wlać mleko i zmiksować na gładki krem.
Jeśli nie macie urządzeń wysokoobrotowych (jako i ja nie mam ;)) - trzeba uważać, żeby blendera nie przegrzać. Mnie się udało, Wam też na pewno, trzeba tylko kontrolować ;)
Źródło:http://okolokuchennie.blogspot.com/2015/02/krem-orzechowo-czekoladowy.html