Wykonanie
Składniki(na dwie porcje)- ½ szklanki komosy ryżowej (ok. 90g),- łyżeczka
kakao (ok. 5g),- ½ szklanki
mleka (ok. 100 ml),- 2 łyżki
orzechów laskowych (ok. 20g),- 5
daktyli (ok. 25 g).Sposób przygotowania1. Komosę
ryżową płuczemy i gotujemy ok. 15 min.2. Ugotowaną komosę
ryżową zalewamy
mlekiem i odstawiamy pod przykryciem na ok. 15 min.3.
Daktyle moczymy ok. 10 min. i miksujemy na gładką pastę.4. Komosę
ryżową łączymy z
kakao i pastą z
daktyli.5.
Pudding z komosy obsypujemy
orzechami laskowymi.
Pudding z komosy jest bogaty w:- błonnik pokarmowy, który
daje uczucie sytości i obniża poziom cholesterolu,- wapń (pochodzący z komosy i
mleka), który jest składnikiem kości i zębów,- jednonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące z
orzechów laskowych), które działają przeciwmiażdżycowo.Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 220 gEnergia: 291 , 0 kcal
Białko: 8,6 gTłuszcze: 9 , 2 gWęglowodany: 46 , 7 gBłonnik pokarmowy : 3 , 6 gSmaczneg o i zdr o we goTrójko lorowa Tęcza