Wykonanie
Brak mi słów, żeby opisać to cudo, które jakiś czas temu znalazłam na blogu jadłonomia, smakuję wyśmienicie, mogłabym od razu zjeść cały słoik, pyszne chrupiące
orzechy laskowe,
mleko,
kakao i mój ulubiony ,,karmelowy''
miód czy może być coś piękniejszego w ten
słoneczny dzień :)
Składniki :- 100g
orzechów laskowych- 1/4 szklanki
miodu ja użyłam wrzosowego firmy
miody polskie- 6-10 łyżek
mleka (może być roślinne)- 2 łyżki
kakaoPrzygotowanie:
Orzechy wyłożyć na blaszkę i piec ok 10 minut w 180 stopniach, pilnować, żeby się nie przypaliły, następnie wyjąć na miseczkę poczekać, aż ostygną i wyłożyć na ściereczkę, zawinąć i pocierać zawartością przez chwilę, żeby obrać skórki, nie muszą być obrane bardzo dokładnie, zmielić tak, żeby były wyczuwalne kawałki jeszcze zanim zacznie robić się
masło, następnie dodać
kakao,
mleko, aż do uzyskania pożądanej gęstości oraz
miód.Smacznego :)