Wykonanie
Mama zaopatrzyła mnie w całkiem sporą torebkę
orzechów laskowych a w związku z tym powstały już
ciasteczka owsiane mocno
orzechowe,
orzechy trafiły do codziennej owsianki oraz wzbogaciły panierkę kotletów
schabowych ale mimo wszystko nie dużo ich ubyło. Poszperałam w Internetach i znalazłam całkiem ciekawy pomysł na przygotowanie domowej wersji bardzo popularnego
kremu czekoladowo-
orzechowego. Bez emulgatorów, sztucznych aromatów i przede wszystkim z dużą zawartością
orzechów, które tak świetnie wpływają na pracę mózgu, koncentrację i metabolizm. Wyszło pysznie, domowa nutella
daje radę więc podsyłam Wam przepis i zachęcam do wypróbowania.Składniki:200-300 g
orzechów laskowych2-3 łyżki
kakao2-3 łyżki
miodumleko ok 1 szklanka
Sposób przygotowania:Łuskamy
orzechy laskowe po czym układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 200 °C i pieczemy
orzechy ok. 10-15 minut. Skórka
orzechów powinna mocno zbrązowieć a w domu powinien unosić się
orzechowy zapach. Ciepłe
orzechy musimy pozbawić skórki i z tym właśnie będzie najwięcej zabawy, lecz warto zrobić to jak najdokładniej aby domowa nutella nie nabrała goryczy. Sposobów na pozbawienie
orzechów skórki jest kilka:
orzechy możemy zapakować w papierową torebkę i rolować, zawinąć w szmatkę i pocierać intensywnie jeden o drugiego lub co łatwiejsze przypadki możemy łuskać ręcznie. Gotowe
orzechy wrzucamy do blendera i powoli zaczynamy proces mielenia, jeśli ciężko nam idzie możemy stopniowo dolewać
mleko. Pod koniec blendowania, gdy
orzechy przypominają coraz bardziej jednolitą masę dodajemy
kakao i
miód. Celowo nie podałam Wam konkretnych proporcji
miodu i
kakao, gdyż tu wszystko uzależnione jest od Waszych kubków
smakowych. Jeśli jesteście prawdziwymi łasuchami zwiększcie porcje
miodu a zmniejszcie ilość
kakao. Jeśli domowa nutella może być mniej słodka zwiększcie tak jak ja ilość
kakao. Dzięki mniej słodkiej wersji nutelli moje tosty
mogę wzbogacić również o porcję
owoców.
Po zakończeniu blendowania i ustaleniu końcowego smaku domowa nutella wymaga schłodzenia a później pozostaje nam już tylko rozkoszowanie się domowymi słodkościami. Koszt przygotowania domowej wersji nutelli jest zdecydowanie tańszy od oryginalnej wersji a już na pewno o niebo zdrowszy!PozdrawiamSmakUla.Podziel się...