Wykonanie
Tradycyjnie do postnego barszczu wigilijnego podaje się uszka z
grzybami. Jeszcze nie tak dawno temu lepiłam uszka tuż przed wieczerzą wigilijną. Dziś uszka przygotowuję dzień wcześniej. Nie, mrożonych uszek nie preferuję, ten jeden dzień wcześniej naprawdę wystarczy, by przygotowania do kolacji wigilijnej przebiegły sprawnie i naprawdę spokojnie. Kiedyś czas płynął jakby wolniej, dziś ucieka niepostrzeżenie, a może to z
wiekiem doba się tak kurczy?Podaję przepis na moje ukochane i najpyszniejsze uszka na świecie, uszka z domu rodzinnego. Są bardzo delikatne w smaku, a to za sprawą farszu. Oprócz
grzybów, część farszu stanowią mianowicie zmielone wraz z
grzybami warzywa pozostałe z gotowania
wywaru do barszczu. I to właśnie stanowi o ich aromatycznym i wyjątkowym smaku. Są na pewno również lżej strawne, dzięki temu, że część
grzybów zastępują warzywa, a nic nie
tracą na smaku, wręcz przeciwnie, zyskują głębię smaku. Może i Tobie spodoba się mój przepis?Ciasto jest oczywiście również odpowiednio cieńsze i delikatniejsze niż to na pierogi, choć z tego samego pierogowego przepisu.Składniki na farsz na około 120 uszek :5 dkg
suszonych grzybów ( u mnie podgrzybki)1 malutka
cebulaugotowane warzywa z
wywaru na barszcz: 1
marchewka, kawałek
pietruszki i
selera2-3 łyżki
wywaru z gotowania
grzybów1-2 łyżki
bułki tartej1 łyżka
masłasól,
pieprzWykonanie :° Dzień wcześniej, wieczorem wypłukane
grzyby namoczyć w około 0,5-0,7 l zimnej
wody i zostawić na całą noc.° Rano
grzyby ugotować do miękkości około 1 godziny.°
Grzyby odsączyć na sitku, a
wywar zachować do barszczu wigilijnego, poza kilkoma łyżkami, które zużyjemy do przygotowania farszu.° Odsączone
grzyby wraz z warzywami z
wywaru zmielić w maszynce do
mięsa.° Obrać
cebulę. Pokroić w bardzo drobną kosteczkę i zezłocić na łyżce
masła. Dodać zmielone
grzyby z warzywami i przesmażyć razem. Dodać kilka łyżek
wywaru grzybowego i 1-2 łyżki
bułki tartej. Doprawić pikantnie
pieprzem i
solą.
Ciasto na około 120 uszek :3 szklanki
mąki1 szklanka ciepłej
wody1 łyżka
masła1/2 łyżeczki
soli.Wykonanie uszek:
Mąkę z
solą i łyżką miekkiego
masła zalać ciepłą
wodą i wymieszać. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Gdyby się kleiło podsypać ostrożnie
mąką. Ciasto musi być miękkie.Delikatnie podsypując
mąką cienko rozwałkować i pokroić na kwadraty o
boku 3-4 cm.Na środek każdego kwadratu kłaść nadzienie, kwadraty zlepiać po przekątnej, a następnie zlepić ze sobą dwa rogi podstawy utworzonego trójkąta.Gotować w dużej ilości osolonej
wody z dodatkiem 1 łyżki
oleju, by uszka się nie posklejały. Ugotowane rozkładać na tacce pojedyńczą warstwą i przykryć w oczekiwaniu na podanie.Ugotowane uszka można również mrozić.Podawać z postnym barszszem wigilijnym. Po przepis na najsmaczniejszy postny barszcz wigilijny zapraszam tutaj: klik . Życzę smacznegp!