ßßß Cookit - przepis na Uszka z grzybami

Uszka z grzybami

nazwa

Wykonanie

Był już kwas z buraków i barszcz czerwony wigilijny, teraz czas na przepis na uszka z grzybami. Uszka i pierogi przygotowuję tydzień lub dwa przed Świętami i mrożę je.
Lepienie uszek jest pracochłonne, ale nikogo nie trzeba przekonywać, że efekt wart jest wysiłku. Spróbowałam kilka uszek przed zamrożeniem i już nie mogę doczekać się Wigilii, gdy będziemy jeść te pyszności.
Uszka z grzybami można podać w czerwonym barszczu, w zupie grzybowej lub esencjonalnym bulionie.
Składniki:
3 garści suszonych borowików
2 łyżki klarowanego masła
1 cebula
1 duży ząbek czosnku
4-5 łyżek bułki tartej
sól i pieprz do smaku
Przepis na Ciasto na uszka znajdziecie tutaj.
Przygotowanie:
Suszone grzyby zalać wodą i odstawić na godzinę.
Namoczone grzyby przełożyć do garnka. Wodę z moczenia grzybów przecedzić i dodać do garnka.
Grzyby gotować do miękkości, na małym ogniu.
Po ugotowaniu, przecedzić grzyby, pozostawiając kilka łyżek wywaru.
Cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.
Usmażone cebulę i grzyby zmielić maszynką do mięsa na największych oczkach siatki. Jeśli ktoś ma cierpliwość i czas może posiekać grzyby do farszu ;)
Dodać bułkę tartą, oraz sól i pieprz, dokładnie wymieszać.
Jeśli farsz wydaje się zbyt wilgotny, należy przełożyć go na na lekko rozgrzaną patelnię, aby odparować nadmiar wody.
Po schłodzeniu nakładać niewielką ilość farszu na ciasto na uszka.
Cienko rozwałkowane ciasto pokroić na kwadraty 4 , 5 x 4 , 5 cm. Na każdym kawału ciasta, ułożyć 1/3 łyżeczki farszu. Ciasto zlepić w trójkąt, a następnie skleić 2 rogi trójkąta.
Uszka gotować w osolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia.
Po wystudzeniu i osuszeniu na sicie, uszka można zamrozić.
Smacznego
Przepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013
Źródło:http://codziennik-kuchenny.blogspot.com/2013/12/uszka-z-grzybami.html