Wykonanie
Był już kwas z
buraków i barszcz czerwony wigilijny, teraz czas na przepis na uszka z
grzybami. Uszka i pierogi przygotowuję tydzień lub dwa przed Świętami i mrożę je.Lepienie uszek jest pracochłonne, ale nikogo nie trzeba przekonywać, że efekt wart jest wysiłku. Spróbowałam kilka uszek przed zamrożeniem i już nie
mogę doczekać się Wigilii, gdy będziemy jeść te pyszności.Uszka z
grzybami można podać w czerwonym barszczu, w zupie grzybowej lub esencjonalnym
bulionie.
Składniki:3 garści
suszonych borowików2 łyżki klarowanego
masła1
cebula1 duży ząbek
czosnku4-5 łyżek
bułki tartejsól i
pieprz do smakuPrzepis na Ciasto na uszka znajdziecie tutaj.Przygotowanie:
Suszone grzyby zalać
wodą i odstawić na godzinę.Namoczone
grzyby przełożyć do garnka.
Wodę z moczenia
grzybów przecedzić i dodać do garnka.
Grzyby gotować do miękkości, na małym ogniu.Po ugotowaniu, przecedzić
grzyby, pozostawiając kilka łyżek
wywaru.
Cebulę pokrojoną w kostkę, podsmażyć na
maśle, pod koniec smażenia dodać
czosnek przeciśnięty przez praskę.Usmażone
cebulę i
grzyby zmielić maszynką do
mięsa na największych oczkach siatki. Jeśli ktoś ma cierpliwość i czas może posiekać
grzyby do farszu ;)Dodać
bułkę tartą, oraz
sól i
pieprz, dokładnie wymieszać.Jeśli farsz wydaje się zbyt wilgotny, należy przełożyć go na na lekko rozgrzaną patelnię, aby odparować nadmiar
wody.Po schłodzeniu nakładać niewielką ilość farszu na ciasto na uszka.Cienko rozwałkowane ciasto pokroić na kwadraty 4 , 5 x 4 , 5 cm. Na każdym kawału ciasta, ułożyć 1/3 łyżeczki farszu. Ciasto zlepić w trójkąt, a następnie skleić 2 rogi trójkąta.Uszka gotować w osolonej wodzie, 2 minuty od wypłynięcia.Po wystudzeniu i osuszeniu na sicie, uszka można zamrozić.SmacznegoPrzepis dodany do akcji kulinarnej Wigilia 2013