Wykonanie
SPITZKOHL (Brassica oleracea) to rodzaj
białej kapusty. Najprawdopodobniej pochodzi z Chin. Jest najwcześniejszą odmianą ze wszystkich
kapustnych (nazywana jest również Sommerkohl). Możemy delektować się jej smakiem już w maju. Główki ma podłużne, charakterystycznie zwężające się ku dołowi w szpic. Ma luźniejszy pokrój liści w porównaniu ze zwykłą
białą kapustą. Jest również dużo delikatniejsza w smaku i lżej strawna od innych rodzajów
kapustnych. Także mniej kłopotliwa w gotowniu, gdyż jest dużo uboższa w związki siarki, tym samym cały dom nie jest spowity kapuścianym zapachem. Tym, którzy nie przepadają za typowym kapuścianym zapachem ta odmiana jest szczególnie warta polecenia.CO DOBREGO ZNAJDZIESZ W KAPUŚCIE?Spitzkohl zawiera największą ilość witaminy C ze wszystkich białych kapuścianych krewniaków.Wszystkie warzywa
kapustne są bardzo bogate w minerały: fosfor, siarkę, mangan, miedż, potas,wapń, żelazo, sód jak i witaminy: A, C, E i witaminy z grupy BTylko
kapusta ma zdolność do regulowania ciepłoty ciała, kiedy jest ona za wysoka, potrafi ją obniżyć, a kiedy za niska - podwyższyć.Właściwości
kapusty mogą być wykorzystane wewnętrznie jak i zewnętrznie. Sok ze świeżej
kapusty ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Wykorzystywany jest również do leczenia wrzodów żołądka i niedokwaśności, w nadkwasocie, zapaleniu woreczka żółciowego, wątroby, śledziony, chorobach dróg oddechowych, ogólnym zmęczeniu i do łagodzenia
bólów reumatycznych.Okłady sporządzone ze świeżych soczystych liści stosuje się w odmrożeniach, stłuczeniach, wrzodach, liszajach, hemoroidach, bólach
mięśni i stawów, nerwobólach
Kapusta dzięki antycyjanom i indolom wspólnie z witaminą E, C i beta-karotenem zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych, procesów starzenia i rozwojowi chorób żołądka i jelita grubego, dwunastnicy i sutka.Warzywa
kapustne są doskonałym produktem przy dietach odchudzających, gdyż mają niewiele kalorii, za to dużo witamin,
soli mineralnych i błonnika pokarmowego.JAK GOTOWAĆ KAPUSTĘ?
Kapustę z powodu dużej ilości
olejków eterycznych, należy gotować krótko i we wstępnej fazie bez przykrycia.Należy podlać niewielką ilością
wody, gdyż
kapusta tracąc na objętości podczas gotowania sama jej sporo wytworzy. Cała
woda pozostała z gotowania powinna zostać spożyta, gdyż pełna jest witamin i
soli mineralnych.Nie jest polecana w stanie surowym chorym na tarczycę. Zawarte w
kapuście tiocyjaniny blokują produkcję hormonów tarczycy i przyswajanie
jodu. Wystarczy jednak zblanszowanie liści, by pozbyć się tych niedogodności.
Młoda kapusta z
koperkiem do tego
młode ziemniaczki, to jest po prostu pyszne. Ponieważ jestem tradycjonalistką, kotlecikiem w tym zestawie nie pogardzę. Co tu dużo mówić, uwielbiam taki zestaw.
Ryba panierowana też pasuje idealnie. Od kiedy pamiętam,
młodą kapustę u mnie w domu zawsze dusiło się w
śmietanie, kwaśnej
śmietanie koniecznie, bez żadnych dodatków np.
pomidorów czy
cebuli.
Młoda kapusta jest tak delikatna w smaku i pyszna, że każdy dodatek " zakłóciłby " jej smak. Nie robię też żadnej zasmażki. Uważam, że byłby to za ciężki dodatek do
młodej kapusty.Składniki na 4 porcje:
młoda kapusta ( u mnie Spitzkohl )mały kubek 200 g kwaśnej
śmietany lub creme fraiche1/4 szklanki
wody do podlaniapęczek
koperku - dużo, jak najwięcej!1 łyżka
mąki1 łyżka
octu winnego lub
soku z cytrynysól,
biały pieprzPrzygotowanie:Wierzchnie liście z
kapusty odrzucić. Przekroić
kapustę na pół, wyciąć głąb i pokroić w paski. Wrzucić na gotującą
wodę, dodać
śmietanę i dusić do miękkości.
Wody dodać tylko na samo dno, naprawdę niewiele, żeby nie odlewać
potem tego co najceniejsze. Pamietajmy, że
kapusta mięknąc sama puści sporo
wody. Kontrolujemy twardość, żeby się nie rozgotowała.
Młoda kapusta gotuje się bardzo szybko. Pod koniec dodać
mąkę i pokrojony
koperek. Posolić, dodać
pieprz i
ocet winny do smaku. Moja
kapusta gotowała sę niecałe 10 minut. Smacznego!