Wykonanie
Danie tak pyszne jak proste - czyli bardzo.np. 3
młode kapusty - jeżeli główki są małe lub 1 ½ - jeżeli są duże0,5 kg
wędzonego boczkuduży pęczek
koperkusól ,
pieprz białyok. 2 szkalnki
wodyKapustę myjemy i odrywamy zbędne liście. Drobno szatkujemy ( przekrawamy na pół ; wycinamy głąby i drobniutko kroimy ). Będzie jej dużo ; dlatego proponuję przygotować największy garnek w domu ( ja mam 7 litrowy).Do garnka wrzucamy ( częściami )
kapustę i delikatnie solimy ; wlewamy ok. 2 szklanek
wody ; przykrywamy pokrywką , oczywiście co jakiś czas mieszamy ; gotujemy.W tym czasie kroimy
boczek w kostkę i smażymy na patelni aż się zrumieni a tłuszcz wytopi.
Boczek dodajemy do gotującej się
kapusty. Następnie dodajemy pół pokrojonego
koperku , mieszamy. Doprawimy
pieprzem.
Kapusta jest delikatna w smaku, proponuję więc
biały pieprz.W miarę gotowania
kapusta będzie zmniejszała swoją objętość. Od momentu zagotowania
kapusta powinna się gotować na małym ogniu ok. 20 min. - pół godziny ; wyłączyć gaz jak będzie miękka.Na koniec dodać resztę
koperku i wymieszać.Podajemy ją jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie .Polecam :)