ßßß Cookit - przepis na Młoda kapusta z boczkiem

Młoda kapusta z boczkiem

nazwa

Wykonanie

Danie tak pyszne jak proste - czyli bardzo.
np. 3 młode kapusty - jeżeli główki są małe lub 1 ½ - jeżeli są duże
0,5 kg wędzonego boczku
duży pęczek koperku
sól , pieprz biały
ok. 2 szkalnki wody
Kapustę myjemy i odrywamy zbędne liście. Drobno szatkujemy ( przekrawamy na pół ; wycinamy głąby i drobniutko kroimy ). Będzie jej dużo ; dlatego proponuję przygotować największy garnek w domu ( ja mam 7 litrowy).
Do garnka wrzucamy ( częściami ) kapustę i delikatnie solimy ; wlewamy ok. 2 szklanek wody ; przykrywamy pokrywką , oczywiście co jakiś czas mieszamy ; gotujemy.
W tym czasie kroimy boczek w kostkę i smażymy na patelni aż się zrumieni a tłuszcz wytopi.
Boczek dodajemy do gotującej się kapusty. Następnie dodajemy pół pokrojonego koperku , mieszamy. Doprawimy pieprzem. Kapusta jest delikatna w smaku, proponuję więc biały pieprz.
W miarę gotowania kapusta będzie zmniejszała swoją objętość. Od momentu zagotowania kapusta powinna się gotować na małym ogniu ok. 20 min. - pół godziny ; wyłączyć gaz jak będzie miękka.
Na koniec dodać resztę koperku i wymieszać.
Podajemy ją jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie .
Polecam :)
Źródło:http://taksobiegotuje.blox.pl/2013/02/Danie-tak-pyszne-jak-proste-czyli-bardzo-np-3.html