Wykonanie
Składniki:1 główka
młodej kapusty1
cebula2 łyżki
oleju2 łyżki kwaśnej
śmietany1 płaska łyżka
mąkiPrzyprawy:
sól,
pieprzWykonanie:Posiekać
kapustę w szerokie paski.Wrzucić do garnka i sparzyć wrzątkiem.Przykryć i zostawić parę minut.W tym czasie
cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę.Na patelni rozgrzać
olej i wrzucić
cebulę.Lekko zeszklić i dodać
mąkę.Mieszać aż straci swój surowy smak lecz nie zdąży się zrumienić.Dodać
śmietanę.Dokładnie wymieszać.Odstawić na chwileczkę.Odcedzić
kapustę odlewając nieco
wody do małego garnuszka.Na patelnię dodać niewielką ilość
wody z odcedzonej
kapusty (ok. 2 łyżek).Postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia.
Wymieszać dokładnie i wlać do odcedzonej
kapusty.Garnek z
kapustą postawić na ogniu i dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Zdjąć z ognia.Przykryć pokrywką i pozostawić na kilka minut.
Uwaga! Nie należy zbyt długo
kapustę trzymać na ogniu.Cały proces gotowania powinien trwać zaledwie kilka minut.