Wykonanie
Powoli kończą się zimowe
przetwory. Dziś przyniosłam z piwnicy przedostatni słoik
kiszonej kapusty, a z pobytu w Polsce pozostało jeszcze jedno opakowanie łazanek. I to są skladniki na dzisiejszy obiad. Trochę zapomniane polskie danie. Szybkie i bardzo proste do przygotowania. Przy dzisiejszym boomie na włoskie pasty niestety niezbyt popularne. Ja wybieram łazanki.Składniki na 4 porcje:500 g
makaronu łazanek500 g -700 g
kiszonej kapusty +
listek laurowy,
ziele angieskie 4-5 sztuk,
kminek2
cebule200 g
wędzonego boczkuolej do smażenia2
kiełbaski śląskiesól,
pieprz2 łyżeczki suszonego
majerankuPrzygotowanie:Gotujemy
kiszoną kapustę z niewielką ilością
wody i
przyprawami:
listkiem laurowym,
zielem angielskim i szczyptą
kminku. W dużej ilości osolonej
wody gotujemy łazanki - al dente.Obieramy
cebulę, kroimy w średnią kostkę. Tak samo kroimy
boczek. Podsmażamy go na patelni razem z
cebulą i
olejem. Wybieram zawsze dość
chudy boczek, dlatego dodatek
oleju do smażenia jest konieczny. Na odzielnej patelni podsmażam pokrojoną w cienkie półkrążki
kiełbasę, aż wytopi się cały tłuszcz.Ugotowaną
kapuste wykładam na sitko, żeby odsączyć nadmiar
wody. Kroimy
kapustę na mniejsze kawałki. Do podsmażonej
cebuli i
boczku dodajemy odsączony
makaron, pokrojoną
kapustę i
kielbasę. Wszystko łączymy i przesmażamy razem. Dodajemy
przyprawy. Smacznego!