Wykonanie
Pyszna, syta, pożywna i bardzo zimowa zupa, a całkiem zapomniana. Oprócz grochówki to nasza ulubiona zupa zimą. Na szczęście
kasze powracają do naszych kuchni.
Kasze z jęczmienia to całe bogactwo witamin i
soli mineralnych. Szczególnie sporo ma niacyny wit. PP- obniżającej poziom cholesterolu, witamin z grupy B- regenerujących system nerwowy i błonnika. Przede wszystkim jednak klej z jęczmienia działa regenerująco na naszą śluzówkę i okostą, dzięki
czemu nie trzeszczą nam stawy. Według starego porzekadła ponoć człowiek właśnie od
kaszy zdrów.
Składniki:1,5 l
wody6- 8 kurzych skrzydełek6- 7 łyżek grubej lub średniej
kaszy perłowej (125 g)2-3
marchewki1
pietruszka, kawałek
pora zielonej części i białej2 plastry
selera, 2- 3
ziemniaki2 łyżki posiekanych zielonych listków
selera (mam mrożony z letnich zapasów)1 łyżka posiekanego
lubczyku j.w.
przyprawy sól,
pieprz, 2
listki laurowe, 4- 5 ziarenek
ziela angielskiego, zielona
pietruszka, można dorzucić parę
grzybkówWykonanie:Do zimnej
wody wrzucić opłukane skrzydełka, zagotować. Następnie dorzucić
kaszę, dodać
sól,
listki laurowe, ziele i
grzybki. Gotować powoli około 30-45 minut. Długość gotowania uzależniona jest od grubości
kaszy, im grubsze ziarenka tym dłużej się gotujeW międzyczasie obrać i pokroić w kostkę wszystkie warzywa. 15 minut przed końcem gotowania dorzucić do garnka pokrojone warzywa. Po tym czasie
kasza zaczyna się ładnie rozklejaćWyłowić skrzydełka, wystudzić. Odzielić
mięso od kości, pokroić drobno, dorzucić do krupniku. Na koniec dodać
pieprz do smaku. Podając zupę można przyozdobić ją kleksem
jogurtu greckiego, lub kwaśnej
śmietany. Jeśli nie masz
ziół z letnich zapasów, możesz dodać suszonych, a do smaku
ziołowej przyprawy wegetariańskiej (bez glutaminianu
sodu i innych polepszaczy). Wyregulować gęstość zupy ewentualnym dodatkiem
wody. Smacznego!