ßßß Cookit - przepis na Zupa z przemytu

Zupa z przemytu

nazwa

Wykonanie

Pyszna, zdrowa, aromatyczna
zupka, pełna warzyw i dobrego
mięsa. Degustujący ją goście, w pierwszej chwili sądzili, że to
pomidorowa. Mylili się bardzo.
Złudzenie najpopularniejszej zupy
dawały zmiksowane warzywa
szczególnie marchewka, a także
wyjątkowa przyprawa - czubryca.
Wiele osób, zwłaszcza dzieci
trudno przekonać do spożywania
jarzyn. Postanowiłam zatem
"przemycić" je w zupie.
Udało się doskonale :) Zupa została w całości zjedzona ze smakiem, były nawet dolewki :)
500 g wołowiny gulaszowej, 3 marchewki, duża pietruszka, ćwiartka selera, 5 ziemniaków,
listek laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, kilka ziaren pieprzu, sól kamienna, pół łyżeczki
czubrycy, natka pietruszki do posypania.
Mięso umyłam, oczyściłam, zalałam zimną wodą i zagotowałam. Od razu po zawrzeniu
zmniejszyłam ogień do minimum. Po około 30 minutach dodałam jarzyny oraz przyprawy bez czubrycy. Przykryłam i gotowałam dalej, do miękkości mięsa. W międzyczasie
obrałam ziemniaki, które pokroiłam w kostkę.
Miękkie mięso i warzywa wyjęłam, wywar przecedziłam. Do klarownego płynu włożyłam
ziemniaki. Z jednej marchewki wykroiłam gwiazdki do dekoracji a pozostałe wraz z selerem i pietruszką zmiksowałam. Kiedy ziemniaki były miękkie wlałam warzywną pulpę,
wymieszałam. Powstała potrawa przypominająca krem, nie była jednak przesadnie gęsta.
Mięso podzieliłam na ładne, równe kawałki, włożyłam do zupy. Doprawiłam czubrycą,
przykryłam i zostawiłam na 5-7 minut, by odpoczęła.
Rozlałam do talerzy, przybrałam marchewkowymi gwiazdkami i natką pietruszki.
Postawiłam też na stole oliwę do polania zupy dla tych, którzy tak lubią.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/03/zupa-z-przemytu.html