Wykonanie
Ukochana zupa z mojego dzieciństwa... :) Zajadałam się nią kiedy tylko była okazja, a jako mała, chudziutka dziewczynka, wielki gar krupniku potrafiłam opróżnić do połowy sama :D Moja Mama gotowała (i nadal gotuje) najlepszy krupnik na świecie i dziś dzielę się z
Wami ta tajemną recepturą:DTradycyjnie u mnie w domu do krupniku Mama dodawała
kaszę pęczak, grubą i pyszną, która po ugotowaniu nadawała zupie aksamitnej konsystencji. I w takiej wersji dziś ja gotuję tę zupę dla moich Dzieci. Kiedy jednak mam ograniczony czas, do krupniku dodaję drobną
kaszę jęczmienną, która gotuje się dosłownie 15 minut i zupa jest również smaczna, a na pewno o wiele szybsza.Tak jak już Wam
pisałam przy okazji przepisu na zupę z
soczewicy, bardzo rzadko gotuję zupy na
mięsie, które to zastępuję prażoną na
oliwie cebulką. Ale są wyjątki, takie jak rosół, gulasz czy chociażby własnie krupnik z
kaszą pęczak, który gotuję na
kurczaku lub żeberkach.Myślę, że
kasza pęczak nie jest u nas szczególnie doceniania, a szkoda, bo jest naprawdę zdrowa: wzmacnia trzustkę i żołądek, poprawia pracę jelit, wzmacnia
serce i układ nerwowy, a zawarty w niej błonnik rozpuszcza cholesterol. Warto wprowadzić ją do swojej diety, bo jest naprawdę cenna i pyszna :)Przepis na krupnik podaję Wam na duży garnek, nam przeważnie starcza ona na dwa dni. A ponieważ w lodówce zupa mocno gęstnieje, pamiętajcie, żeby rozrzedzić ją porcją
wody.Krupnik z
kaszą pęczak to pyszna, gęsta, sycąca i rozgrzewająca zupa. A do tego jest bardzo tania i zdrowa - idealna na obiad dla całej Rodziny :)SKŁADNIKI:2,5 litra
wody (+ około 0,5 litra do ewentualnego dolania)2 większe (albo 3 mniejsze)
udka z kurczaka (lub 3-4
żeberka)1 szklanka (około 10-11 łyżek)
kaszy pęczak10 ziarenek
ziela angielskiego4
liście laurowe2 średnie
marchewki1 duża
pietruszka1 mały lub 0,5 średniego
seleraok. 10 cm kawałek
pora6 średnich
ziemniakówświeżo siekana
natka pietruszkisól i świeżo zmielony
pieprz do smakuWYKONANIE:
Mięso wrzuć do większego garnka, zalej
wodą i zagotuj. Nim
woda zacznie wrzeć musisz ją "odszumować", zbierając łyżką cedzakowa szarą pianę, która utworzyła się na powierzchni
wody. Następnie zmniejsz ogień, dodaj do
wywaru ziele angielskie i
liść laurowy oraz przepłukaną wcześniej na sitku i odsączoną
kaszę. Dodaj
sól do smaku. Zamieszaj i gotuj całość do miękkość
mięsa, od czasu do czasu mieszając, aby
kasza nie przywarła do dna.Kiedy
mięso będzie miękkie, wyjmij je na osobny talerz, a do zupy dodaj pokrojoną w półtalarki
marchewkę, posiekane w słupki:
seler oraz
pietruszkę,
por w całości. Gotuj warzywa 10 minut, po czym dorzuć do nich pokrojone w kostkę
ziemniaki.
Posól i popieprz zupę do smaku ponownie. Gotuj ją do miękkości wszystkich warzyw, około 15-20 minut. Gdyby zupa była za gęsta dolej jeszcze trochę
wody. Do ugotowanej zupy wrzuć pokrojone w kostkę
mięso z kurczaka i dosyp siekaną
natkę pietruszki lub rozlej zupę do talerzy i posyp wierzch
pietruszką. Gotowe! Smacznego!