Wykonanie
Przepis konkursowy nadesłany przez hercik17Opis autorki:Jedna z najstarszych i unikalnych zup
polskich czyli tradycyjny krupnik. Choć przez
wieki przeszedł rozmaite przeobrażenia i pamięta ponure czasy PRL to uważam, że wciąż jest jedną z najlepszych,
polskich zup. Przygotowywany jest na wiele sposobów, bo istnieje sporo modyfikacji tego przepisu. Tradycyjny krupnik przygotowujemy na bazie esencjonalnego, aromatycznego rosołu, do którego dodajemy
kaszę,
ziemniaki i
marchewkę. Sekretem krupniku jest kleistość, którą zawdzięcza gotowanej w nim
kaszy. Oto przepis na krupnik w starym stylu.
Składniki:2-3
udka z kurczaka*100 g
kaszy jęczmiennej6 średnich
ziemniaków1 duża
marchew1
pietruszka1/2
selera1/3
porapieprzsólDodatkowo:2 łyżki
natki pietruszkiPrzygotowanie:
Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną
wodą. Zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny. Zmniejszamy ogień, dodajemy obrane i umyte warzywa . Gotujemy na małym ogniu do momentu, aż
mięso zacznie odchodzić od kości. W tym czasie obieramy
ziemniaki, myjemy i kroimy w kostkę. Kiedy
mięso jest ugotowane, wyjmujemy je na talerz razem ze wszystkimi warzywami. Wrzucamy
ziemniaki i wsypujemy
kaszę.
Marchew kroimy na plasterki i dodajemy do zupy. Gotujemy na małym ogniu do czasu, aż
kasza napęcznieje a
ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Na koniec dodajemy
natkę pietruszki.*można użyć
żeberekInspiracja: Przepis rodzinny