Wykonanie
Ulubiona zupa mojej córki, sycąca i pożywna. Każdy ma swój sposób na przygotowanie zdawałoby się tradycyjnego krupniku. Moja wersja za chwilę się Wam ukaże;) Życzę smacznego.
Składniki:2 kawałki (ok 300g)
żeberekMarchewPietruszka1/4
selera4 duże
ziemniaki150g
kaszy jęczmiennej1/2 pęczka
koprusól,
pieprz - do smaku
Wykonanie:
Żeberka z
marchewką,
pietruszką wkładamy do średniej wielkości garnka,zalewamy
wodą i wstawiamy na gaz.Po około 25 minutach odszumowujemy.Gotujemy ok godziny na wolnym ogniu.
Ziemniaki obieramy kroimy w małą kostkę, dodajemy do garnka, i od razu wsypujemy
kasze.Siekamy
koper, dodajemy do zupy.Przyprawiamy
solą i
pieprzem.Gotujemy do momentu, aż
ziemniaki będą miękkie.