Wykonanie

Zapiekanka … któż jej nie zna, kto jej nie lubi? Robimy ją na tysiące sposobów, a każdy dobry, a każdy lepszy. Ma tyle wykonań, tyle odsłon autorskich ilu kucharzy się za nią bierze i chyba nikogo to nie dziwi … Swoją zapiekankę wykonuję zawsze z tego co mam pod ręką bo to właśnie taka zapiekanka. Nigdy nie wykonałam dwóch takich samych zapiekanek – bo i po co?Przy zapiekance pozwalam sobie na dużą improwizację i szaleństwo.Potrzebna będą;30dkg
makaronu (dziś u mnie muszelki) mogą być rurki, świderki lub jakie bądź – ulubione1
pierś z kurczaka2 łyżki
oliwy1
papryka czerwona1
papryka żółta1
papryka zielona lub pomarańczowa1 średnia
marchewka1 mała średnia
cukiniagarść
oliwek30dkg
sera miękkiego dobrze się roztapiającego np. gouda lub
mozarella50ml
śmietanki 12%1
jajko1 łyżka
masła (może być roślinne)Zielona
pietruszka, zielona
bazylia,
czosnek,
papryka czerwona (mielona – może być wędzona),
oregano,
sól i
pieprz,

Jak wykonać:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie z niewielkim dodatkiem
oleju wg. przepisu na opakowaniu do stopnia al dente. Studzimy.
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i marynujemy w roztartym w
soli czosnku,
oregano, mielonej
papryce,
pieprzu i
oliwie. Odstawiamy na ½ h w chłodne miejsce.Warzywa (
paprykę i
cukinię) kroimy w kostkę, a
marchew kroimy wzdłuż na cienkie długie plasterki (obieraczką do warzyw) i przesmażamy na
oliwie na patelni.
Kurczaka zamarynowanego również smażymy na patelni (ja smażę na oddzielnej, ale można smażyć z warzywami razem) na złoty kolor. Całość dobrze połączyć i wymieszać.Naczynie żaroodporne wysmarować
masłem. Wsypać
makaron i warzywa z
kurczakiem. Dobrze wymieszać. Doprawić
przyprawami, dodać poszatkowane
zioła (
natkę pietruszki, odrobinę
bazylii). W miseczce rozbełtać 1
jajko ze
śmietanką i zalać
makaron. Dodać połowę
sera startego na grubych oczkach. Wszystko jeszcze raz dobrze wymieszać. Na wierzchu posypać grubo resztą startego
żółtego sera. Aby zapiekanka była chrupiąca i rumiana z wierzchu – należy ją posypać
tartą bułką.Zapiekankę wstawić na 20-30 minut do gorącego piekarnika o temp. 180 stopni. Czasem wyjmuję swoją zapiekankę już po 20 minutach, a czasem dopiero po 40. Wszystko zależy jak się
ser zapieka i czy się coś w niej nie przypala … czas pieczenia zapiekanki to rzecz bardzo względna i orientacyjna i niezobowiązująca :-)

Zapewniam, że robota jest … łatwa i przyjemna, a konsumpcja jeszcze bardziej będzie miła jak zaprosicie na
wino i tę prostą zapiekankę swoich przyjaciół.
