ßßß Cookit - przepis na Moje pierwsze wegańskie gołąbki !

Moje pierwsze wegańskie gołąbki !

nazwa

Wykonanie

Gołąbki - zmora moje już od czasów dzieciństwa.
Nigdy nie lubiłam tego farszu zawiniętego w liście kapusty obficie polanego sosem pomidorowym.
Ale, ale - gołąbki wcale nie muszą być mięsne. Jako farsz można wykorzystać kaszę jaglaną przyprawioną ulubionymi przyprawami. Do niej też jako dodatkowe źródło białka można wykorzystać np. soczewicę :)
A sos zaś z kolei polecam zrobić z pieczonych pomidorów - pycha :)
Gołąbki z młodej kapusty z indyjską kaszą jaglaną
Przepis;
- główka młodej kapusty ( moja miała 1,5 kg)
- 1,5 szkl kaszy jaglanej + 3 szkl wody
- ulubione przyprawy - u mnie curry, cynamon, szczypta chilli
Z kapusty odcinamy ten środek, który jest na dole. Wkładamy kapustę do garnka, ale uwaga - tym właśnie środkiem do góry, bo do niego wlewamy odrobinę oliwy, żeby liście ładnie odchodziły ( patent mojej babci). Zalewy kapustę wodą i gotujemy. Co jakiś czas sprawdzamy, czy pierwsze liście nie są już gotowe, do oberwania ( tak robimy z każdym liściem)/
A w między czasie gotujemy kaszę jaglaną na gęsto, którą pod sam koniec przyprawiamy ulubionymi przyprawami.
Gdy już wszystko mamy gotowe zabieramy się na robienie gołąbków, czyli na jeden liść kapusty dajemy ok 2 łyżki farszu i zawijamy.
Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym liściem kapusty i pieczemy przez ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym samym czasie do piekarnika możemy włożyć drobno pokrojone pomidory przyprawione oregano i bazylią, które po upieczeniu można zblendować :)
Smacznego !
Źródło:http://glutenfreebreakfast.blogspot.com/2015/06/612-moje-pierwsze-weganskie-goabki.html