Wykonanie
Gołąbki - zmora moje już od czasów dzieciństwa.Nigdy nie lubiłam tego farszu zawiniętego w liście
kapusty obficie polanego
sosem pomidorowym.Ale, ale - gołąbki wcale nie muszą być
mięsne. Jako farsz można wykorzystać
kaszę jaglaną przyprawioną ulubionymi
przyprawami. Do niej też jako dodatkowe źródło
białka można wykorzystać np.
soczewicę :)A sos zaś z kolei polecam zrobić z pieczonych
pomidorów - pycha :)

Gołąbki z
młodej kapusty z indyjską
kaszą jaglanąPrzepis;- główka
młodej kapusty ( moja miała 1,5 kg)- 1,5 szkl
kaszy jaglanej + 3 szkl
wody- ulubione
przyprawy - u mnie
curry,
cynamon, szczypta
chilliZ
kapusty odcinamy ten środek, który jest na dole. Wkładamy
kapustę do garnka, ale uwaga - tym właśnie środkiem do góry, bo do niego wlewamy odrobinę
oliwy, żeby liście ładnie odchodziły ( patent mojej babci). Zalewy
kapustę wodą i gotujemy. Co jakiś czas sprawdzamy, czy pierwsze liście nie są już gotowe, do oberwania ( tak robimy z każdym liściem)/A w
między czasie gotujemy
kaszę jaglaną na gęsto, którą pod sam koniec przyprawiamy ulubionymi
przyprawami.Gdy już wszystko mamy gotowe zabieramy się na robienie gołąbków, czyli na jeden liść
kapusty dajemy ok 2 łyżki farszu i zawijamy.Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym liściem
kapusty i pieczemy przez ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W tym samym czasie do piekarnika możemy włożyć drobno pokrojone
pomidory przyprawione
oregano i
bazylią, które po upieczeniu można zblendować :)Smacznego !