Wykonanie
Zrobiłam gołąbki, tak jakoś naszła mnie ochota. Lubię je jeść, ale mniej lubię je robić. Dlaczego ? sama nie wiem, przecież nie są aż tak pracochłonne. Może to
wina kapusty i sparzenia jej liści. Ale jak zabieram się za robienie gołąbków to nakarmiłabym całe osiedle. Jemy je przez dwa-trzy dni a resztę mrożę na szybkie obiady w tygodniu, kiedy pracujemy. Tym razem do gołąbków dodałam
kaszy jaglanej zamiast
ryżu i
powiem wam, że wyszły pyszne.
Siedzę sobie w
domku na urlopie i wiecie co, dopadło mnie przeziębienie. Boli mnie gardło i jestem taka jakaś słaba i rozbita. Biorę jakieś
leki wspomagające bo nie czuję się dobrze, troszku leżę, troszku chodzę.
Kurcze zamiast latać to leniuchuje, nastąpiło totalne rozluźnienie to przyplątało się jakieś choróbsko. Popijam
herbatę z
sokiem z kwiatu bzu i mam nadzieję, że szybko mi przejdzie. Pogoda się zmieniła, u mnie zimno dzisiaj i mroźno, a zapowiadają jeszcze większe mrozy. Życzę wam miłego dnia i wszystkiego dobrego, ja wracam pod koc, biorę mojego psiaka i kubek
herbaty i pooglądam telewizję, oczywiście programy kulinarne.Zapraszam :-)Składniki:-
kapusta- 500 g
filetu z kurczaka- 150 g
kaszy jaglanej(od Kłos-Pol)- starta mała
cukinia- 1
cebula- 2 ząbki
czosnku- 2 łyżeczki
przyprawy do gołąbków-
sól,
pieprz- szczypta
chilli (opcjonalnie)- 1
jajko- puszka
pomidorówWykonanie:
Kaszę musimy przepłukać na sitku zimną
wodą, następnie należy ją przelać wrzątkiem. Przekładamy do garnka i dodajemy 300 ml
wody i odrobinę
soli. Lekko mieszamy. Przykrywamy i gotujemy około 15 minut.,podczas gotowania nie mieszamy
kaszy. Garnek odstawiamy i zostawiamy jeszcze
kaszę na kilka minut - 5-10 minut wystarczy. Przekładamy ją do miski - najlepiej zrobić to widelcem, dodajemy zmielone
mięso, startą
cukinię, pokrojoną drobno
cebulę i wyciśnięte ząbki
czosnku. Wrzucamy przyprawę do gołąbków,
sól,
pieprz i opcjonalnie
chilli. Dodajemy rozbełtane
jajko i mieszamy. Z
kapusty wycinamy część głąba i wkładamy ją do garnka z
wodą. Podczas gotowania oddzielamy liście i przekładamy je na sitko. Z liści wycinamy zgrubiałą część i na każdym liściu układamy porcjami farsz, zawijamy i układamy w naczyniu do zapiekania (najlepsze jest takie co ma pokrywkę). Wlewamy 200 ml
wody i wstawiamy do piekarnika, nastawiamy 200 stopni i pieczemy 1 godzinę i 20 minut. Sprawdźmy czy
kapusta jest już miękka, w razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia.
Pomidory wrzucamy do garnka, miksujemy blenderem i podgrzewamy. Możemy dodać posiekaną
bazylię, doprawiamy
solą i
pieprzem. Upieczone gołąbki przekładamy na talerze,
wodę która została zlewamy do
pomidorów, mieszamy. Sosem polewamy gołąbki. Możemy podać z
ziemniakami,
ryżem lub
chlebem.