ßßß Cookit - przepis na Gołąbki z kaszą jaglaną

Gołąbki z kaszą jaglaną

nazwa

Wykonanie

Zrobiłam gołąbki, tak jakoś naszła mnie ochota. Lubię je jeść, ale mniej lubię je robić. Dlaczego ? sama nie wiem, przecież nie są aż tak pracochłonne. Może to wina kapusty i sparzenia jej liści. Ale jak zabieram się za robienie gołąbków to nakarmiłabym całe osiedle. Jemy je przez dwa-trzy dni a resztę mrożę na szybkie obiady w tygodniu, kiedy pracujemy. Tym razem do gołąbków dodałam kaszy jaglanej zamiast ryżu i powiem wam, że wyszły pyszne.
Siedzę sobie w domku na urlopie i wiecie co, dopadło mnie przeziębienie. Boli mnie gardło i jestem taka jakaś słaba i rozbita. Biorę jakieś leki wspomagające bo nie czuję się dobrze, troszku leżę, troszku chodzę. Kurcze zamiast latać to leniuchuje, nastąpiło totalne rozluźnienie to przyplątało się jakieś choróbsko. Popijam herbatę z sokiem z kwiatu bzu i mam nadzieję, że szybko mi przejdzie. Pogoda się zmieniła, u mnie zimno dzisiaj i mroźno, a zapowiadają jeszcze większe mrozy. Życzę wam miłego dnia i wszystkiego dobrego, ja wracam pod koc, biorę mojego psiaka i kubek herbaty i pooglądam telewizję, oczywiście programy kulinarne.
Zapraszam :-)
Składniki:
- kapusta
- 500 g filetu z kurczaka
- 150 g kaszy jaglanej(od Kłos-Pol)
- starta mała cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki przyprawy do gołąbków
- sól, pieprz
- szczypta chilli (opcjonalnie)
- 1 jajko
- puszka pomidorów
Wykonanie:
Kaszę musimy przepłukać na sitku zimną wodą, następnie należy ją przelać wrzątkiem. Przekładamy do garnka i dodajemy 300 ml wody i odrobinę soli. Lekko mieszamy. Przykrywamy i gotujemy około 15 minut.,podczas gotowania nie mieszamy kaszy. Garnek odstawiamy i zostawiamy jeszcze kaszę na kilka minut - 5-10 minut wystarczy. Przekładamy ją do miski - najlepiej zrobić to widelcem, dodajemy zmielone mięso, startą cukinię, pokrojoną drobno cebulę i wyciśnięte ząbki czosnku. Wrzucamy przyprawę do gołąbków, sól, pieprz i opcjonalnie chilli. Dodajemy rozbełtane jajko i mieszamy. Z kapusty wycinamy część głąba i wkładamy ją do garnka z wodą. Podczas gotowania oddzielamy liście i przekładamy je na sitko. Z liści wycinamy zgrubiałą część i na każdym liściu układamy porcjami farsz, zawijamy i układamy w naczyniu do zapiekania (najlepsze jest takie co ma pokrywkę). Wlewamy 200 ml wody i wstawiamy do piekarnika, nastawiamy 200 stopni i pieczemy 1 godzinę i 20 minut. Sprawdźmy czy kapusta jest już miękka, w razie potrzeby przedłużyć czas pieczenia. Pomidory wrzucamy do garnka, miksujemy blenderem i podgrzewamy. Możemy dodać posiekaną bazylię, doprawiamy solą i pieprzem. Upieczone gołąbki przekładamy na talerze, wodę która została zlewamy do pomidorów, mieszamy. Sosem polewamy gołąbki. Możemy podać z ziemniakami, ryżem lub chlebem.
Źródło:http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/2015/12/goabki-z-kasza-jaglana.html