Wykonanie
Nie ma przyjemniejszego sposobu na przygotowywanie dań, jak grillowanie w ogrodzie. Szefem kuchni jest z reguły wówczas mój tata. My rozkładamy leżaki,
hamaki, koce i leniuchujemy na słońcu.
Potem wspólnie siadamy przy ogrodowym
stole i delektujemy się soczystym, przypieczonym mięskiem. Nie wyobrażam sobie dań z grilla bez zimnego
piwa,
ketchupu,
musztardy i ulubionej sałatki.Tym razem przygotowałam
sałatkę z
młodych ziemniaczków, zielonych
ogórków i
koperku.Składniki:700 g
młodych ziemniaków3 zielone
ogórki3
ogórki kiszone2 małe
cebulepęczek
koperku2 łyżki
jogurtu naturalnego2 łyżki
majonezu1 łyżeczka
musztardysól i
pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy i myjemy dokładnie. Przenosimy je do garnka, zalewamy
wodą (dodajemy 1 płaską łyżeczkę
soli) i gotujemy do miękkości. Następnie bulwy odcedzamy i studzimy. Całkowicie zimne kroimy w talarki. Przenosimy je do miski.
Ogórki myjemy i kroimy w plasterki (możemy wykorzystać do tego celu specjalną szatkownicę). Odciskamy je z nadmiaru soku i dodajemy do
ziemniaków. Do miski dokładamy pokrojone w drobną kostkę
ogórki kiszone oraz
cebule, posiekany
koperek,
jogurt,
majonez,
musztardę i
przyprawy. Delikatnie całość mieszamy.