Wykonanie

Na samym początku, gdy zaczynałam projektować tort na drugie urodziny chrześnicy, stwierdziłam (w
sumie wspólnie z rodzicami Zu), że najodpowiedniejsze będzie ciasto z
owocami sezonowymi (bo zdrowe, bo smaczne, bo będzie pod dzieci, a dzieci lubią
owoce). Jubilatka zapytana jednak o zdanie bez wahania odpowiedziała, że musi to być sowa. I to nie byle jaka sowa, a taka, która robi "hooooo-hoooooo"! Co prawda chwilę później zmieniła zdanie i stwierdziła, że jednak
ślimak (tutaj kładzie się na podłodze i pełza), ale ja uczepiłam się tej sowy, bo to ciekawy projekt. Tego jeszcze u mnie nie było! Musiałam się wspomóc internetem, bo kto wie jak wygląda taka sowa?! Zainspirowało mnie to zdjęcie: klik .Ostrzegam, to ciacho bardzo pracochłonne. Pracę najlepiej rozłożyć sobie na dwa dni. Całość musi tworzyć zwartą konstrukcję, inaczej sowa się "rozjedzie". Radzę zwykły
biszkopt zastąpić gęstym
biszkoptem maślanym, a do każdej masy dodać trochę
żelatyny (nas nie zabije, a sowę wzmocni). Musimy też zrezygnować z
owoców, bo mogą zbytnio rozmoczyć ciasto.Wiem, nie jest to zbyt piękny tort, ale Małej się podobał :-)Składniki:
biszkopt maślany, jasny duży100 g
masła3/4 szklanki
cukru5
jajek1 i 1/2 szklanki
mąki tortowej2 łyżki
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniabiszkopt maślany, ciemny duży100 g
masła3/4 szklanki
cukru5
jajek1 i 1/2 szklanki
mąki (bez 1 łyżki) tortowej1 łyżka
kakao2 łyżki
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniabiszkopt maślany, jasny mały65 g
masła1/2 szklanki
cukru3
jajka3/4 szklanki
mąki tortowej1 łyżka
cukru waniliowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniakrem czekoladowy jasny200 g
czekolady białej1 szklanka
śmietany 30%250 g
serka mascarpone1 łyżeczka
żelatyny50 ml
wodykrem karmelowy200 g
czekolady karmelowej1 szklanka
śmietany 30%250 g
serka mascarpone1 łyżeczka
żelatyny50 ml
wodykrem czekoladowy ciemny300 g
czekolady gorzkiej1 łyżka
kakao1 szklanka
śmietany 30%500 g
serka mascarpone1 łyżeczka
żelatyny50 ml
wodyponcz1/4 szklanki
wody1 łyżka
cukru1/4 szklanki
rumu kokosowegoponadto2
czekolady nadziewane truskawkowegroszki czekoladowemarcepan
czekoladowe Lentilki
lukierPieczemy
biszkopty.Pieczemy
biszkopty jasne (tortownica o średnicy 23 cm) - będą tworzyły brzuszek sowy.Miękkie
masło ucieramy z
cukrem i
cukrem wanilinowym na białą i puszystą masę. Po uzyskaniu w miarę jednolitego puchu, dodajemy stopniowo
jaja. Ubijamy całość około 10 minut.Po 10 minutach wsypujemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
biszkopt około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 -180*C.Gotowego pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia (inaczej opadnie). Następnie kroimy ciasto wzdłuż na 2 blaty.Pieczemy
biszkopty ciemne (tortownica o średnicy 23 cm) - będą tworzyły brzuszek sowy.Miękkie
masło ucieramy z
cukrem i
cukrem wanilinowym na białą i puszystą masę. Po uzyskaniu w miarę jednolitego puchu, dodajemy stopniowo
jaja. Ubijamy całość około 10 minut.Po 10 minutach wsypujemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia i
kakao. Delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
biszkopt około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160 -180*C.Gotowego pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia (inaczej opadnie). Następnie kroimy ciasto wzdłuż na 2 blaty.Pieczemy
biszkopty jasne (tortownica o średnicy 18 cm) - będą tworzyły głowę sowy.Miękkie
masło ucieramy z
cukrem i
cukrem wanilinowym na białą i puszystą masę. Po uzyskaniu w miarę jednolitego puchu, dodajemy stopniowo
jaja. Ubijamy całość około 10 minut.Po 10 minutach wsypujemy przesianą
mąkę z
proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Przelewamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy
biszkopt około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160 -180*C.Gotowego pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia (inaczej opadnie). Następnie kroimy ciasto wzdłuż na 2 blaty.Przygotowujemy poncz.
Cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie. Odstawiamy
syrop do wystudzenia. Do całkowicie zimnego dodajemy
rum.Przygotujemy kolorowe masy.Przygotowujemy
krem czekoladowy jasny.
Śmietanę kremówkę wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. W miseczce umieszczamy 200 g pokruszonej
czekolady białej. Zalewamy ją gorącą
śmietanką i mieszamy, aż do połączenia się składników. Mus schładzamy w lodówce minimum 2 godziny. Następnie ubijamy go na puch. Stopniowo wkręcamy
serek mascarpone.Masę dodatkowo utwardzamy
żelatyną (1 łyżeczkę rozpuszczamy w 50 ml gorącej
wody, mieszamy, studzimy i wlewamy do kremu). Masę odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny (musi dość mocno zgęstnieć).Przygotowujemy krem karmelowy.
Śmietanę kremówkę wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. W miseczce umieszczamy 200 g pokruszonej
czekolady karmelowej. Zalewamy ją gorącą
śmietanką i mieszamy, aż do połączenia się składników. Mus schładzamy w lodówce minimum 2 godziny. Następnie ubijamy go na puch. Stopniowo wkręcamy
serek mascarpone.Masę dodatkowo utwardzamy
żelatyną (1 łyżeczkę rozpuszczamy w 50 ml gorącej
wody, mieszamy, studzimy i wlewamy do kremu). Masę odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny (musi dość mocno zgęstnieć).Przygotowujemy
krem czekoladowy ciemny.
Śmietanę kremówkę wlewamy do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu razem z
kakao. W miseczce umieszczamy 300 g pokruszonej
czekolady gorzkiej. Zalewamy ją gorącą
śmietanką i mieszamy, aż do połączenia się składników. Mus schładzamy w lodówce minimum 2 godziny. Następnie ubijamy go na puch. Stopniowo wkręcamy
serek mascarpone.Masę dodatkowo utwardzamy
żelatyną (1 łyżeczkę rozpuszczamy w 50 ml gorącej
wody, mieszamy, studzimy i wlewamy do kremu). Masę odstawiamy w chłodne miejsce na minimum 2 godziny (musi dość mocno zgęstnieć).Składamy ciasto.Wszystkie blaty
biszkoptowe nasączamy ponczem.Składamy brzuszek.Bezpośrednio na paterze układamy pierwszy blat z
biszkoptu jasnego. Smarujemy go dość grubo kremem karmelowym. Przykrywamy go drugim blatem (tym razem ciemnym). Wykładamy część kremu z
białej czekolady (3-4 łyżki), kilka kostek
czekolady truskawkowej nadziewanej i znów część kremu białego (3-4 łyżki). Całość przykrywamy kolejnym blatem jasnym. Smarujemy go
kremem czekoladowym ciemnym. Wykładamy ostatni duży blat
czekoladowy. Całość pokrywamy pozostałym
kremem czekoladowym jasnym (odkładamy 4 łyżki na białe "piórka" na brzuszku i 4 łyżki na
pokrycie góry, czyli głowy) i odstawiamy do lodówki na 3 godziny.W tym czasie składamy górę
tortu, czyli głowę.Blaty
biszkoptowe nasączamy ponczem. Ciasto przekładamy pozostałym kremem karmelowym. W masę wbijamy kilka kostek
nadziewanej czekolady. Wykładamy drugi blat.Tę część również pokrywamy
kremem czekoladowym jasnym i odstawiamy do lodówki na 3 godziny.Po upływie wyznaczonego czasu obie części pokrywamy
kremem czekoladowym ciemnym. Na większej części tworzymy biały "brzuszek" z masy jasnej. Brzuch dekorujemy czekoladowymi
groszkami. Ponownie schładzamy placki w lodówce (najlepiej pozostawić je w niej całą noc). Ciasto najlepiej składać dopiero tuż przed podaniem.Oczy, dziób, piórka na czubku głowy i szpony można wykonać z marcepanu (jestem zatwardziałym wrogiem obrzydliwych mas
cukrowych!). Oczy warto pokryć śnieżnobiałym lukrem.

Dokładne oględziny i kosztowanie ciacha ("Najsmaczniejsze są oczy ciociu").

Gwiazdka wieczoru.