Wykonanie

Ten deser przygotowuje się bardzo szybko, wygląda przepięknie, a do tego smakuje obłędnie. Ja mój sernik ulokowałam na spodzie z (własnoręcznie upieczonych)
ciastek orzechowych. Jeśli nie macie czasu możecie pokruszyć
herbatniki, takie ze sklepu.Do tego obowiązkowo
pudding. Wiem, pojawia się ostatnio dość często na blogu, ale cóż zrobię, że te gęste, kleiste
kisiele tak mi zasmakowały?! Tym razem postanowiłam wypróbować tapiokę (kuleczki
skrobi uzyskiwane z
manioku). Możecie przygotować również
pudding na
ryżu .Przepis został przygotowany we współpracy z DrPelc - delikatesami ekologicznymi. Dziś testowałam ich liofilizowane
jeżyny . Wypatrzyłam też ciekawy wpis na blogu prowadzonym przez sklep. Znajdziecie tam kilka ciekawostek o samym procesie liofilizacji (o tutaj: klik).
Jeżyny są okrutnie kwaśne, ale to zaleta jak dla mnie, bo genialnie będą się komponowały w słodkich deserach (takich jak ten). Dobrze sprawdzą się też jako chrupiący dodatek do granoli. Piliśmy kiedyś z Ł. taką bardzo pyszną
kawę z dodatkiem liofilizowanych
truskawek (też je już wypatrzyłam na stronie sklepu: klik). A moje
TRUFLE CZEKOLADOWE W KOLOROWYM PYLE, czyli
czekoladowe kuleczki w pudrach z
owoców liofilizowanych? Niebo w gębie! Jak widzicie można przygotować wiele ciekawych deserów z wykorzystaniem
jeżyn i innych
owoców poddanych suszeniu sublimacyjnemu. Mają tylko jedną wadę. Bardzo szybko chłoną wilgoć, więc trzeba je zjadać od razu po otwarciu.Tapioka jest również dostępna w sklepie (klik).Składniki (5 porcji):10
ciastek z
orzechami macadamiasernik250 g
sera białego półtłustego1/4 szklanki
śmietany 30%1 łyżka
syropu z agawy1 łyżeczka domowego
cukru waniliowego1 płaska łyżeczka
żelatyny50 ml
wody10
truskawek3 łyżki
czerwonej porzeczkipudding z tapioki1/4 szklanki ziaren tapioki500 ml
mleka 2%1
laska wanilii1 łyżka
syropu z agawyponadtoliofilizowane
jeżynyPrzygotowujemy masę
serową.
Ser biały mielimy trzykrotnie.Do miski przenosimy
twarożek i
śmietanę. Łączymy składniki (można sobie pomóc mikserem). Następnie dodajemy
syrop z agawy i
cukier wanilinowy. Całość ponownie mieszamy. Na samym końcu dokładamy pozbawione szypułek
truskawki i
porzeczki czerwone. Masę rozcieramy za pomocą blendera.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej
wody. Odstawiamy ją na chwilkę, by spęczniała. Tężejącą wlewamy do masy serowej. Krem odstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
Ciasteczka orzechowe (
herbatniki) kruszymy. Wykładamy okruchami dno szklanek lub słoiczków.Przygotowujemy
pudding z tapioki.
Mleko przelewamy do rondelka o grubym dnie. Dodajemy do niego
syrop z agawy i przekrojoną wzdłuż
laskę wanilii (wyskrobujemy ziarenka, które dodajemy do
ryżu i dokładamy pozostałą laskę). Zagotowujemy całość na niewielkim ogniu. Na gotujące się
mleko wsypujemy tapiokę. Zagotowujemy ponownie zawartość naczynia. Rondel przykrywamy pokrywką i tak gotujemy
pudding pod przykryciem przez około 20 minut.W czasie gotowania należy co kilka minut
pudding energicznie zamieszać, aby nie przywierał do dna. Tapioka będzie stopniowo zmieniała kolor (bajka jak dla mnie) - z białej na całkowicie przeźroczystą. Dopiero, gdy wszystkie perełki się odbarwią zdejmujemy naczynie z ognia.
Pudding studzimy. Całkowicie zimny wylewamy na pokruszone
ciastka.Masę
serową przenosimy do rękawa cukierniczego i wykładamy na
pudding z tapioki. Deser dekorujemy
jeżynami liofilizowanymi. Możemy dołoży kilka kwiatów jadalnych (stokrotek, fiołków trójbarwnych).

