Wykonanie
Podpatrzona u Majanki, gdyby nie fakt, że po zrzuceniu zimowych ciuchów, wyraźniej widać zdradzieckie skutki prowadzenia bloga, mogłabym jeść, i jeść, i jeść... ;)

250ml
śmietany kremówki50g
cukrulaska wanilii2 łyżeczki
żelatynywoda200 g
truskawek10 ml
soku żurawinowego50 g
cukrułyżeczka
cukru waniliowegoszczypta
pieprzuŚmietanę wlać do rondelka, dodać
cukier,
wanilię. Doprowadzić do wrzenia, ale nie gotować. W międzyczasie rozpuścić
żelatynę w łyżce gorącej
wody, dodać do
śmietany, mieszać do całkowitego rozpuszczenia. Ostudzić.Wlać do małych szklanek lub kokilek, włożyć do lodówki. Schładzać ok. 4 godzin. Przed podaniem włożyć szklanki na sekundę, dwie do wrzątku, wyłożyć deser na talerz.
Truskawki zmiksować z
sokiem. Dodać
cukier,
cukier waniliowy i
pieprz. Schłodzić, polać deser bezpośrednio przed podaniem.Smacznego!

