Wykonanie

Koleżanki rzuciły mi wyzwanie. Mam zamieścić na blogu przepis na coś słodkiego, coś co mogą przygotować szybko w domu, a przy okazji bez wyrzutów sumienia
potem spałaszować. Te
ciasteczka chodziły za mną już od jakiegoś czasu. Co prawda zawierają w składzie
masło, ale oprócz tego mnóstwo innych zdrowych i wartościowych elementów. Ja wcinam je bez opamiętania. Polecam takie jeszcze cieplutkie, wyjęte wprost z objęć rozgrzanego piekarnika. Są wówczas najbardziej kruche i najintensywniejsze w smaku.Tym wpisem rozpoczynam
serię postów, które powstają we współpracy z DrPelc . Niezmiernie się cieszę, że
mogę przetestować kilka produktów dostępnych w tym sklepie z żywnością ekologiczną. Szczerze przyznaję, że z niektórymi spotkałam się pierwszy raz w życiu i już nie
mogę się doczekać, żeby sprawdzić jak smakują i z czym będą się najlepiej komponować.W tym przepisie wykorzystam
syrop z agawy i
orzechy macadamia .Składniki (16
ciastek):1 i 1/2 szklanki
mąki orkiszowej120 g
masła2 łyżki
syropu z agawy1
jajko1 płaska łyżeczka
kardamonuspora szczypta
soli morskiej gruboziarnistej2 łyżki
orzechów macadamia
Masło o temperaturze pokojowej przenosimy do misy miksera. Ucieramy je na puch. Stopniowo dodajemy do niego
syrop z agawy, ciągle masę miksując. Do tłuszczu wsypujemy
mąkę,
kardamon, posiekane drobno
orzechy macadamia i szczyptę
soli. Ucieramy całość. Jeśli ciasto będzie bardzo sypkie dodajemy łyżkę
mleka. Ciasto owijamy folią i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę.Blaszkę do pieczenia wykładamy pergaminem.Mocno schłodzone ciasto dzielimy na 16 równych części. Kawałki formujemy w kulki i układamy na blaszce w dość dużych odstępach. Ciasto delikatnie rozgniatamy dłonią i przyciskamy stemplami (warto stemple za każdym razem oprószyć
mąką, by nie przyklejały się do ciasta).Jeśli nie posiadamy stempli, to ciasto rozwałkowujemy na grubość 4 mm i za pomocą szklanki wycinamy
ciastka.
Ciasteczka pieczemy w 180*C przez 10 minut (powinny ładnie się zarumienić i nieco ściemnieć przy brzegach).Gotowe wyjmujemy, studzimy (lekko) i zjadamy.


