ßßß Cookit - przepis na HAMBURGER WOŁOWY Z RUKOLĄ I GUACAMOLE

HAMBURGER WOŁOWY Z RUKOLĄ I GUACAMOLE

nazwa

Wykonanie

Największym fanem domowych hamburgerów jest moja mama. Co jakiś czas dopada ją fast-food'owy głód i prosi, żebym przygotowała coś na niedzielny obiad. Postanowiłam połączyć jej ulubione mięso z moją ulubioną pastą. Do tego oczywiście własnoręcznie przygotowane pieczywo.
Składniki (7 hamburgerów):
hamburgery
1/2 kg mięsa wołowego
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 ogórki konserwowe
5 jabłuszek kaparowych
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 łyżka musztardy Dijon
25 ml zimnej wody
sól
pieprz
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta chilli
2 łyżki oleju do smażenia
ponadto
7 bułek hamburgerowych
guacamole
rukola
2 pomidory
ketchup
Wołowinę (powinna mieć 20% tłuszczu) mielimy z cebulą, ogórkami konserwowymi, kaparami i czosnkiem.
Dodajemy musztardę, pietruszkę i przyprawy. Zarabiamy z zimną wodą. Formujemy przyjemną w dotyku mięsną kulę. Dzielimy ją na części i robimy kotlety (o średnicy naszej bułki). Smażymy je na dobrze rozgrzanej patelni przez 5 minut z jednej strony i 4 minuty z drugiej.
Bułki hamburgerowe rozcinamy i podpiekamy na suchej patelni.
Na dolnej części bułki rozsmarowujemy ketchup (najlepiej pikantny), układamy garść listków rukoli i plasterek pomidora. Następnie wykładamy mięsko i 3 solidne łyżki guacamole. Całość przykrywamy drugą połówką bułki.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/11/hamburger-woowy-z-rukola-i-guacamole.html