Wykonanie
Najlepsza jaką dane mi było jeść. Wbrew pozorom przygotowuje się ją bardzo szybko. Z reguły smażę ją na Tłusty Czwartek, bo nie ma nic pyszniejszego od puszystego pączka oblanego kwaśnym lukrem
cytrynowym i udekorowanego naturalną, domową skórką
cytrusową. Pycha!A co zrobić z miąższu? Odpowiedź znajdziecie tutaj: klik .Składniki:skórka z 4
grejpfrutówskórka z 6
pomarańczyskórka z 10
cytryn1 i 1/2 szklanki
cukruOsobno przygotowujemy skórki z
grejpfruta,
cytryn i
pomarańczy. Ściągamy skórkę z każdego
owocu, zalewamy
wodą i moczymy przez noc (
wodę należy często zmieniać). Następnego dnia skórki płuczemy i ponownie zalewamy
wodą. Gotujemy je 30 minut, odcedzamy i studzimy. Usuwamy albedo, pozostałość kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy kawałki do rondelka, zalewamy 3 łyżami
wody i dodajemy 1/2 szklanki
cukru. Ponownie gotujemy na małym ogniu, często mieszając.
Woda musi do końca odparować, co trwa około 20 minut. Pod koniec najlepiej przełożyć skórki na sito, żeby pozbyć się nadmiaru
syropu. Nim
owoce zamkniemy w słoiczku trzeba je jeszcze wysuszyć (inaczej się posklejają). W tym celu rozkładamy je równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w zacienione miejsce. Po godzinie są gotowe.