ßßß Cookit - przepis na KANDYZOWANA SKÓRKA Z CYTRUSÓW

KANDYZOWANA SKÓRKA Z CYTRUSÓW

nazwa

Wykonanie

Najlepsza jaką dane mi było jeść. Wbrew pozorom przygotowuje się ją bardzo szybko. Z reguły smażę ją na Tłusty Czwartek, bo nie ma nic pyszniejszego od puszystego pączka oblanego kwaśnym lukrem cytrynowym i udekorowanego naturalną, domową skórką cytrusową. Pycha!
A co zrobić z miąższu? Odpowiedź znajdziecie tutaj: klik .
Składniki:
skórka z 4 grejpfrutów
skórka z 6 pomarańczy
skórka z 10 cytryn
1 i 1/2 szklanki cukru
Osobno przygotowujemy skórki z grejpfruta, cytryn i pomarańczy. Ściągamy skórkę z każdego owocu, zalewamy wodą i moczymy przez noc (wodę należy często zmieniać). Następnego dnia skórki płuczemy i ponownie zalewamy wodą. Gotujemy je 30 minut, odcedzamy i studzimy. Usuwamy albedo, pozostałość kroimy w drobną kosteczkę. Przekładamy kawałki do rondelka, zalewamy 3 łyżami wody i dodajemy 1/2 szklanki cukru. Ponownie gotujemy na małym ogniu, często mieszając. Woda musi do końca odparować, co trwa około 20 minut. Pod koniec najlepiej przełożyć skórki na sito, żeby pozbyć się nadmiaru syropu. Nim owoce zamkniemy w słoiczku trzeba je jeszcze wysuszyć (inaczej się posklejają). W tym celu rozkładamy je równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w zacienione miejsce. Po godzinie są gotowe.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2014/02/kandyzowana-skorka-z-cytrusow.html