Wykonanie
Składniki na kilka słoiczków:1,5 kg
pomarańczy1/2 kg
cytryn1
grejpfrut1,5 kg
cukru2,5 litra
wodyPotrzebny będzie: kawałeczek gazy do zawinięcia pestek z
cytrynyPrzygotowanie
Owoce wyszorować gąbką, pokroić na 4 ćwiartki,
ostrym nożykiem obierać ze skórki zaczynając od góry ku dołowi (obierać zewnętrzną,
pomarańczową część, bez białej części). Przygotować bardzo duży garnek najlepiej z grubym dnem. Miąższ wycisnąć bezpośrednio nad garnkiem tak aby zbierać wyciekający sok, kroić na kawałki i wrzucać do środka. Pestki (będą głównie z
cytryn) odkładać na bok. Skórki (oprócz skórki
grejpfruta) pokroić nożem na cienkie paseczki, włożyć do garnka razem z miąższem.Pestki dokładnie zawinąć w gazę i włożyć do środka garnka (możemy dodać pestki nazbierane z innych
cytryn). Wszystko zagotować. Gotować bez przykrycia przez pół godziny na większym ogniu, w międzyczasie 2 - 3
razy przemieszać, pod koniec uważać aby
dżem nie przywierał do dna.Następnie wlać
wodę, wsypać
cukier i zagotować na dużym ogniu. Gotować bez przykrycia przez około 2 godziny na dość dużym ogniu (
dżem ma bulgotać) od czasu do czasu zamieszać, ale niezbyt często. Pod koniec gotowania na powierzchni będzie tworzyła się piana, którą można zbierać łyżką (dzięki temu
marmolada będzie bardziej klarowna). Po ugotowaniu zostawić
marmoladę w temperaturze pokojowej na całą noc .Wyjąć pestki z
marmolady i całość zagotować (jeśli po nocy okazało się, że
marmolada jest bardzo rzadka, można ją trochę dłużej pogotować). Nakładać do sterylnych słoików i od razu zamykać na gorąco. Odstawić do spiżarki lub piwnicy.Wskazówki* Jak sterylizować słoiki: np. w zmywarce: umyć i osuszyć razem z pokrywkami, czyli włączyć standardowy przebieg. Lub umyć płynem do mycia naczyń pod bieżącą
wodą, dokładnie opłukać, ustawić na blaszce do pieczenia wyłożonej ściereczką kuchenną, do góry dnem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni C i podgrzewać przez około pół godziny, do czasu aż będą suche. Od razu napełniać gorącą
marmoladą i zamykać pokrywkami.