Wykonanie
Moja dzisiejsza propozycja jest dla tych którzy, po pierwsze uwielbiają
cytrusy, a po drugie mają już ogromne parcie na domowe
przetwory, a
owoce sezonowe wciąż drogie. Dodatkowy atut, tą
konfiturę możecie przygotować nawet zimą ;-)4
pomarańcze2 duże czerwone
grejpfruty2
cytryny1 kg
cukrudrobno posiekane listki
miętyWszystkie(jedną
cytrynę zostawiamy)
cytrusy szorujemy pod ciepłą
wodą. Obieramy dokładnie ze skórek i pozbawiamy białych błonek (są gorzkie)kroimy na drobne kawałki, wsadzamy do garnka i zasypujemy
cukrem. Podgrzewamy na małym ogniu, aż
cukier się rozpuści. Odstawiamy do wystygnięcia. Czynność powtarzamy ponownie, czyli zagotowujemy, zdejmujemy powstałą pianę i smażymy ok 15 minut. Czekamy aż ostygnie, dodajemy sok wyciśnięty z
cytryny i posiekane listki
mięty. Gotujemy ok 10 min na małym ogniu. Po każdym gotowaniu (smażeniu) nasza
konfitura będzie coraz gęściejsza. Wlewamy gorącą do wyparzonych słoików, i ustawiamy do góry dnem do wystygnięcia.