ßßß Cookit - przepis na PODUDZIA Z KURCZAKA Z RYŻEM PIECZARKOWYM

PODUDZIA Z KURCZAKA Z RYŻEM PIECZARKOWYM

nazwa

Wykonanie

4 sierpnia 2013
PODUDZIA Z KURCZAKA Z RYŻEM PIECZARKOWYM
(Przepis od p. Ewy)
Składniki (5 porcji) :
2 szklanki ryżu
2 cebule
500 g pieczarek
2 łyżki Vegety
papryka słodka
pieprz, sól
50 g masła
3 szklanki wody
2 łyżeczki pieprzu mielonego
5 łyżek ketchupu pikantnego
Ryż płuczemy i wsypujemy na brytfannę (tak, taki "surowy"). Układamy na nim cebulkę pokrojoną w pół-piórka i pieczarki w plasterki. Na wierzch wykładamy podudzia z kurczaka obsypane Vegetą, papryką słodką, solą i pieprzem. Wiórki masła rozrzucamy po powierzchni. Wszystko zalewamy zalewą* składającą się z 3 szklanek wody, 2 łyżeczek pieprzu mielonego, 1 łyżki Vegety, 5 łyżeczek ketchupu. Wkładamy potrawkę do piekarnika i pieczemy około 60 minut (ryż musi spęcznieć i zmięknąć) w temperaturze 180*C.
*Jeśli nie lubicie potraw pikantnych (ta z pewnością ostra jest), to do zalewy nie dajecie pieprzu, a ketchup pikantny zastępujecie łagodnym.
Partnerzy:
Wszystkie prawa zastrzeżone!
Zabrania się kopiowania i wykorzystywania tekstów oraz zdjęć zawartych na tym blogu bez wiedzy i zgody autora. Wszelkie teksty i zdjęcia, jeśli nie zaznaczono inaczej, są własnością właściciela bloga.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/08/podudzia-z-kurczaka-z-ryzem-pieczarkowym.html