Wykonanie
Dziś za oknem prawdziwa jesień, choć tak naprawdę mamy jeszcze kalendarzowe lato. Czekając na poprawę pogody (nie narzekamy- deszcz był bardzo potrzebny ;) ) , polecam przygotować na obiad czy wczesną kolację prawdziwą królową jesieni. Hokkaido zapiekana z
kuskusem i
serkiem to doskonały posiłek na poprawę nastroju.
Doda energii i zadba o nasze zdrowie. A co ważne przygotujecie ją błyskawicznie- nawet mało sprawni w kuchni poradzą sobie z tym daniem w ciągu 15 minut. Wprawdzie
potem musimy poczekać jeszcze około godzinki zanim
dynia się zapieczeni, ale uwierzcie mi, że warto. Podaję przepis na 2 faszerowane
dynie- skoro już rozpalamy piekarnik, warto przygotować dodatkową porcję i przechować ją w lodówce na następny dzień. Po odgrzaniu będzie smakowała jak dopiero co upieczona. ;)Składniki:· 2
dynie Hokkaido· szklanka
kuskus razowego + 1,5 szklanki wrzątku·
sól·
pieprz· 100 g
serka kremowego o smaku
bazyliowym· 100 g
serka kremowego o smaku
pomidorowym· 100 g
sera żółtego królewskiego· kilka listków
bazylii· kilka
suszonych pomidorów·
olej spod suszonych pomidorów· łyżka
octu balsamicznego· łyżeczka
miodu rzepakowego· 2 garście pestek dyni
Kuskus zalewamy wrzącą
wodą i pozostawiamy pod przykryciem, aż
kasza chłonie cały płyn.. Dodajemy do niego
serki, pokrojone w cienkie plasterki
suszone pomidory, pokrojone listki
bazylii,
żółty ser stary na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy
solą,
pieprzem,
miodem i
octem balsamicznym. Dodajemy 2-3 łyżki
oleju spod suszonych pomidorów oraz 2 garście uprażonych pestek dyni. Farszem wypełniamy
dynie hokkaido (z dyni odcinamy kapturek, łyżką wydrążamy niepotrzebny środek).
Dynięe przykrywamy odciętymi uprzednio kapturkami i zapiekamy do miękkości ok. 60 minut, temp. 200 stopni. Podajemy z kwaśną
śmietaną. Smacznego!