ßßß Cookit - przepis na Pieczona dynia faszerowana kaszą kuskus i serkiem

Pieczona dynia faszerowana kaszą kuskus i serkiem

nazwa

Wykonanie

Dziś za oknem prawdziwa jesień, choć tak naprawdę mamy jeszcze kalendarzowe lato. Czekając na poprawę pogody (nie narzekamy- deszcz był bardzo potrzebny ;) ) , polecam przygotować na obiad czy wczesną kolację prawdziwą królową jesieni. Hokkaido zapiekana z kuskusem i serkiem to doskonały posiłek na poprawę nastroju. Doda energii i zadba o nasze zdrowie. A co ważne przygotujecie ją błyskawicznie- nawet mało sprawni w kuchni poradzą sobie z tym daniem w ciągu 15 minut. Wprawdzie potem musimy poczekać jeszcze około godzinki zanim dynia się zapieczeni, ale uwierzcie mi, że warto. Podaję przepis na 2 faszerowane dynie- skoro już rozpalamy piekarnik, warto przygotować dodatkową porcję i przechować ją w lodówce na następny dzień. Po odgrzaniu będzie smakowała jak dopiero co upieczona. ;)
Składniki:
· 2 dynie Hokkaido
· szklanka kuskus razowego + 1,5 szklanki wrzątku
· sól
· pieprz
· 100 g serka kremowego o smaku bazyliowym
· 100 g serka kremowego o smaku pomidorowym
· 100 g sera żółtego królewskiego
· kilka listków bazylii
· kilka suszonych pomidorów
· olej spod suszonych pomidorów
· łyżka octu balsamicznego
· łyżeczka miodu rzepakowego
· 2 garście pestek dyni
Kuskus zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy pod przykryciem, aż kasza chłonie cały płyn.. Dodajemy do niego serki, pokrojone w cienkie plasterki suszone pomidory, pokrojone listki bazylii, żółty ser stary na tarce o dużych oczkach. Doprawiamy solą, pieprzem, miodem i octem balsamicznym. Dodajemy 2-3 łyżki oleju spod suszonych pomidorów oraz 2 garście uprażonych pestek dyni. Farszem wypełniamy dynie hokkaido (z dyni odcinamy kapturek, łyżką wydrążamy niepotrzebny środek). Dynięe przykrywamy odciętymi uprzednio kapturkami i zapiekamy do miękkości ok. 60 minut, temp. 200 stopni. Podajemy z kwaśną śmietaną. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/09/pieczona-dynia-faszerowana-kasza-kuskus.html