Wykonanie
Zapraszam na pyszną, mega zdrową zupę
pomidorowo-
bazyliową. Mariaż doskonały i niezwykle prozdrowotny. Kiedy możemy sięgać po nasze dobre polskie
pomidory, taka zupa często gości na moim
stole. Idealnym jej uzupełnieniem są jaglano-
serowe kulki w ziołach. Dzięki nim zupa staje się bardziej sycąca i może stanowić samodzielne danie obiadowe. Polecam!SKŁADNIKI:· kilogram dojrzałych
pomidorów· OK. 150 g
suszonych pomidorów· duży pęczek
bazylii·
sól·
pieprz· kilka łyżek
oleju spod suszonych pomidorów· 150 g Almette
pomidory dojrzewające w słońcu· opcjonalnie -
wywar warzywny lub
woda do regulacji gęstości kremuząbek
czosnkuNa jaglane kulki
serowo bazyliowe:· pół szklanki
kaszy jaglanejszklanka
wodysól· 150 g Almette z
Bazylią· kilka listków świeżej
bazylii·
bazylia suszona· listki
bazylii do dekoracji·
pomidory suszone do dekoracji
Pomidory przekrawamy na ćwiartki, układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy
olejem spod suszonych pomidorów. Solimy. Pieczemy 30-40 minut w temp. 180 stopni.
Pomidory przekładamy do naczynia do blendowania, dorzucamy
pomidory suszone, przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku, Almatte z
pomidorami i listki
bazylii. Całość dokładnie blendujemy. Przelewamy do garnka, zagotowujemy, doprawiamy
solą,
pieprzem. Jeśli zajdzie taka potrzeba rozrzedzamy zupę
wywarem warzywnym lub
wodą- ja tego nie robię, gdyż lubię gęsty krem. Podajemy z bazyliowymi kulkami almettkowo-jaglanymi.Kulki-
kaszę gotujemy w szklance lekko osolonej
wody. Do przestudzonej jaglanki dodajemy Almette z
bazylią. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Dokładnie wyrabiamy dłonią. Formujemy kulki. 1/3 kulek pozostawiamy bez panierki, 1/3 panierujemy w świeżych drobno posiekanych listkach
bazylii, a 1/3 w suszonej
bazylii. Na talerzu wykładamy porcję zupy, pośrodku 3 kulki jaglano-
serowe - białą, zieloną i w suszonej
bazylii. Zdobimy świeżą
bazylią i pokrojonymi w cienkie plasterki
suszonymi pomidorami . Smacznego!