Wykonanie
Pyszny ucieraniec na
mleczku kokosowym z sezonowymi
owocami zwieńczonymi chrupiącymi
nerkowcami w domowym karmelu - to prosty, ale jednocześnie elegancki deser. Ciasto wychodzi bardzo delikatne, puszyste i wilgotne. Doskonale komponuje się z soczystymi
śliwkami i
nektarynkami.
Owoce pokrojone w niedużą kostkę ładnie utrzymają się na wierzchu ciasta i po upieczeniu utworzą piękną, intensywnie kolorową mozaikę. Całość polecam podać nieco mniej klasycznie (choć w wersji na szybko placek wystarczy posypać
cukrem pudrem) - z krokantem na bazie
nerkowców . Chrupiący, słodki dodatek będzie idealnym zwieńczeniem tego letniego ciasta. Polecam!Na ciasto:· 2,5 szklanki
mąki pszennej· 1/2 szklanka
mąki ziemniaczanej· 2 łyżki
cukru waniliowego· 3
jajka· 2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczenia· 400 ml
mleczka kokosowego· 150 g
masła· 1,5 szklanki
cukru· ok. 3
nektarynki· ok. 500 g
śliwek + łyżka
mąki pszennejKrokant
orzechowy:· 2 łyżki
masła· szklanka
cukru· 180 g
orzechów nerkowcaMasło ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia oraz
jajka. Stopniowo dodajemy
mleczko kokosowe - całość dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką (35 x 24 cm). Na wierzchu układamy
owoce pokrojone w kostkę i obsypane łyżką
mąki. Pieczemy ok. 75 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.Krokant :Na patelni topimy
masło, zasypujemy
cukrem i czekamy aż
cukier się skarmelizuje- nie mieszamy, możemy jedynie potrząsnąć patelnią. Kiedy karmel będzie miał barwę złoto- brązową, dodajemy
orzechy i mieszamy, żeby dokładnie pokryły się karmelem. Przekładamy na natłuszczony papier do pieczenia. Odstawiamy na chwilę, żeby karmel zastygł. Wystudzony krokant kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy nimi wystudzone ciasto. Smacznego!