ßßß Cookit - przepis na Aksamitnie gładkie ciasto koksowe z nektarynkami i śliwkami + krokant orzechowy

Aksamitnie gładkie ciasto koksowe z nektarynkami i śliwkami + krokant orzechowy

nazwa

Wykonanie

Pyszny ucieraniec na mleczku kokosowym z sezonowymi owocami zwieńczonymi chrupiącymi nerkowcami w domowym karmelu - to prosty, ale jednocześnie elegancki deser. Ciasto wychodzi bardzo delikatne, puszyste i wilgotne. Doskonale komponuje się z soczystymi śliwkami i nektarynkami. Owoce pokrojone w niedużą kostkę ładnie utrzymają się na wierzchu ciasta i po upieczeniu utworzą piękną, intensywnie kolorową mozaikę. Całość polecam podać nieco mniej klasycznie (choć w wersji na szybko placek wystarczy posypać cukrem pudrem) - z krokantem na bazie nerkowców . Chrupiący, słodki dodatek będzie idealnym zwieńczeniem tego letniego ciasta. Polecam!
Na ciasto:
· 2,5 szklanki mąki pszennej
· 1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
· 2 łyżki cukru waniliowego
· 3 jajka
· 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
· 400 ml mleczka kokosowego
· 150 g masła
· 1,5 szklanki cukru
· ok. 3 nektarynki
· ok. 500 g śliwek + łyżka mąki pszennej
Krokant orzechowy:
· 2 łyżki masła
· szklanka cukru
· 180 g orzechów nerkowca
Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz jajka. Stopniowo dodajemy mleczko kokosowe - całość dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką (35 x 24 cm). Na wierzchu układamy owoce pokrojone w kostkę i obsypane łyżką mąki. Pieczemy ok. 75 minut, temp. 180 stopni, termoobieg.
Krokant :
Na patelni topimy masło, zasypujemy cukrem i czekamy aż cukier się skarmelizuje- nie mieszamy, możemy jedynie potrząsnąć patelnią. Kiedy karmel będzie miał barwę złoto- brązową, dodajemy orzechy i mieszamy, żeby dokładnie pokryły się karmelem. Przekładamy na natłuszczony papier do pieczenia. Odstawiamy na chwilę, żeby karmel zastygł. Wystudzony krokant kroimy na mniejsze kawałki i posypujemy nimi wystudzone ciasto. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/08/aksamitnie-gadkie-ciasto-koksowe-z.html