ßßß Cookit - przepis na Crumble nektarynowo-śliwkowe z krokantem orzechowym - czyli deser błyskawiczny

Crumble nektarynowo-śliwkowe z krokantem orzechowym - czyli deser błyskawiczny

nazwa

Wykonanie

Nadszedł czas na pyszne śliwki i nektarynki. To doskonały moment, żeby przygotować je pod mega chrupiącą kruszonką. A żeby chrupało jeszcze bardziej, crumble polecam podać z dodatkiem domowego krokantu orzechowego. Smakowicie i błyskawicznie. Idealnie :) .
Crumble (2 porcje):
· 2 nektarynki
· 4-5 dużych śliwek
· łyżeczka mąki
Kruszonka:
· 2 łyżki zimnego masła
· 2 łyżki mąki pszennej
· 2 łyżki cukru waniliowego
W 2 kokilkach układamy pokrojone w kostkę owoce obsypane mąką. W misce łączymy zimne masło, mąkę i cukier.
Kiedy uzyskamy kruszonkę, posypujemy nią owoce. Zapiekamy ok. 40 minut, temp. 180 stopni, termoobieg- wierzch musi ładnie się zezłocić.
Podajemy gorące, posypane krokantem z nerkowców.
Krokant orzechowy:
· 2 łyżki masła
· szklanka cukru
· 180 g orzechów nerkowca
W rondelku o grubym dnie topimy masło, zasypujemy cukrem i czekamy aż cukier się skarmelizuje- nie mieszamy, możemy jedynie potrząsnąć garnuszkiem. Kiedy karmel będzie miał barwę złoto- brązową, dodajemy orzechy i mieszamy, żeby dokładnie pokryły się karmelem. Przekładamy na natłuszczony papier do pieczenia. Odstawiamy na chwilę, żeby karmel zastygł. Wystudzony krokant kroimy na mniejsze kawałki.
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/08/crumble-nektarynowo-sliwkowe-z.html