Wykonanie
Nadszedł czas na pyszne
śliwki i
nektarynki. To doskonały moment, żeby przygotować je pod mega chrupiącą kruszonką. A żeby chrupało jeszcze bardziej, crumble polecam podać z dodatkiem domowego krokantu
orzechowego. Smakowicie i błyskawicznie. Idealnie :) .Crumble (2 porcje):· 2
nektarynki· 4-5 dużych
śliwek· łyżeczka
mąkiKruszonka:· 2 łyżki zimnego
masła· 2 łyżki
mąki pszennej· 2 łyżki
cukru waniliowegoW 2 kokilkach układamy pokrojone w kostkę
owoce obsypane
mąką. W misce łączymy zimne
masło,
mąkę i
cukier.Kiedy uzyskamy kruszonkę, posypujemy nią
owoce. Zapiekamy ok. 40 minut, temp. 180 stopni, termoobieg- wierzch musi ładnie się zezłocić.Podajemy gorące, posypane krokantem z
nerkowców.Krokant
orzechowy:· 2 łyżki
masła· szklanka
cukru· 180 g
orzechów nerkowcaW rondelku o grubym dnie topimy
masło, zasypujemy
cukrem i czekamy aż
cukier się skarmelizuje- nie mieszamy, możemy jedynie potrząsnąć garnuszkiem. Kiedy karmel będzie miał barwę złoto- brązową, dodajemy
orzechy i mieszamy, żeby dokładnie pokryły się karmelem. Przekładamy na natłuszczony papier do pieczenia. Odstawiamy na chwilę, żeby karmel zastygł. Wystudzony krokant kroimy na mniejsze kawałki.