ßßß
4 duże jajka1 szklanka cukru2 łyżki cukru waniliowego250 g masła2,5 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczeniakruszonka:1 porcja masła (5 dag)1 porcja cukru (5 dag)2 porcje mąki (10 dag)dodatkowo:owoce – u mnie śliwkiMasło roztopić i odstawić do wystudzenia.Jajka ubić stopniowo dodając cukier.Do ubitych jajek dodawać partiami przesianą mąkę, proszek do pieczenia na przemian z rozpuszczonym masłem.Ciasto wyłożyć do blaszki (30 x 25) wyłożonej papierem do pieczenia.Na ciasto wyłożyć dowolne owoce – u mnie wypestkowane śliwki.Składniki na kruszonkę połączyć do uzyskania grudek.Kruszonką posypać owoce.Ciasto piec w temp. 160 °C przez około 1 godzinę.Smacznego!!
