Wykonanie
Zdaniem Brytyjczyków
truskawki,
śliwki i inne czerwone
owoce pod kruszonką to jeden z najlepszych pomysłów na pyszny podwieczorek. Zgadzam się z tym w 100%, a dodatkowo jeszcze można dodać, że bardzo prosty i szybki w przygotowaniu!Zapraszamy do wypróbowania!
Porcja dla 4 osóbSkładniki:
owoce:-3 duże czerwone
śliwki-ok. 20 dużych
truskawek-3 łyżeczki
cukru waniliowego-2 łyżki
cukru typu kryształkruszonka:-100 g
cukru typu kryształ-200 g
mąki pszennej-1/2 kostki
masła (100 g)-1 łyżeczka
cukru waniliowegoSposób przygotowania:
1. Przygotowujemy kruszonkę w dużej misce mieszając wszystkie składniki (
cukier,
mąka,
masło) i ugniatamy do czasu aż uzyskamy okruchy.2. Myjemy dokładnie
owoce, szypułkujemy i kroimy w drobną kostkę. W misce łączymy je z
cukrem waniliowym i kryształem. Mieszamy.3. Do żaroodpornych miseczek wkładamy
mieszankę owocową do ok. 2/3 wysokości i posypujemy
owoce obficie kruszonką.
4. Wkładamy na ok. 15 minut do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni.Smacznego!