Wykonanie
Witam, dzisiaj przedstawiam wam fajny i tani przepis na letni torcik.Składniki na kruche ciasto:250 g
mąki pszennej130 g
masła + 20 g do gotowego ciasta80 g
cukruPrzygotowanie:Wszystko razem wymieszać. Zrobić kulkę, owinąć w folie spożywcza i na pół godziny do lodówki.Następnie wyjąć ciasto z lodówki i wyłożyć nim formę do tarty.Tarte obciążyć
grochem lub
fasolą. Piekarnik nastawić na 180 stopni C i podpiekać 15 minut, po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 20 minut.Wyjąć ciasto z formy i pokruszyć do miski, dodać 20 g
masła i wymieszać.Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, następnie pokruszone ciasto wymieszane z
masłem wyłożyć w tortownicy i włożyć do lodówki.Składniki na krem budyniowy:krem budyniowySkładniki na
owoce:100 g
truskawek pokrojonych w paski400 g
śliwek ( wydrążyć pestki i przekroić na połówki)Przygotowanie:Wyjąć tortownicę ze
spodem z lodówki. Dodać krem budyniowy i poukładać
owoce wedle upodobań. Najlepiej schłodzić całość przed podaniem.