Wykonanie
Przygotowanie tej babki jest bardzo proste, a co najważniejsze nie zajmuje wiele czasu. Można ją polukrować, ale ja nie zdążyłam, gdyż została skonsumowana w momencie :-)Przepis znalazłam na stronie gotujmy.plSkładniki:1 szkl.
mąki pszennej1 szkl.
mąki ziemniaczanej1 szkl.
cukru3
jajka1
masło1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniacukier waniliowyWykonanie:
Masło roztopić na wolnym ogniu i odstawić do ostudzenia. Sypkie składniki wymieszać ze sobą.
Białka oddzielić od
żółtek.
Żółtka utrzeć z połową
cukru na puszystą masę. Ostudzone
masło wlewać powoli do masy jajecznej.
Potem dodawać po łyżce
sypkie produkty. Delikatnie mieszać.
Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Dokładnie połączyć składniki.Przygotowaną masę przełożyć do formy na babkę i piec w nagrzanym piekarniku w temp. 160 st.C ok. 45 minut.Smacznego :-)